izlozba dragan topic 1U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba crteža i slika Dragana Topića pod nazivom “Između metafore, sna i jave” kojom je ovaj poznati prijedorski slikar i likovni pedagog obilježio 50 godina umjetničkog stvaralaštva.

“U svijetu vizuelne kulture opstao sam i još slikam, što samo govori o tome da i poslije pola vijeka rada umjetnik ima šta da kaže”, rekao je Topić.

Topić se prijedorskoj publici predstavio 51 radom iz različitih perioda stvaralaštva, različite tematike i forme.

“Na ovaj način se moglo pogledati kroz koje sve faze prolazi svaki slikar na svom umjetničkom putu”, kaže Topić.

Osim slikanja, ovaj umjetnik bavio se i pozorišnom scenografijom i kostimografijom, kao i dizajnom, a i posljednje vrijeme sve više pažnje posvjećuje skulpturi i to uglavnom malim formatima u kamenu.

izlozba dragan topic 2Jedan je od najzaslužnijih što je prije četiri godine u Prijedoru osnovano Udruženje likovnih umjetnika, čiji je on bio prvi predsjednik.

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja društvenih djelatnosti gradske uprave LJiljana Babić koja je istakla da 50 velikih i izuzetnih godina slikarskog rada Dragana Topića govore svaka za sebe.

“Stoga nama, koji ga znamo decenijama, preostaje samo da kažemo da u njegovo ime govore njegova djela koja će ostati da traju, kao i njegov entuzijazam koji i dalje neumorno prenosi na mlađe generacije kroz udruženje likovnih umjetnika”, rekla je Babićeva.

Ova izložba jedna je od manifestacija kojima Muzej Kozare obilježava 60 godina rada. Direktor ove ustanove Milenko Radivojac ističe da se izložba veoma lijepo uklopila u ovaj jublilej.

“Ovo je jedna od izložbi kojima naša ustanova obilježava jubilej na koji smo ponosni jer smo u raznim vremenima, pa i onim koja nisu bila naklonjena kulturi, uvijek našli mjesta u životu našeg grada i zato smo svih ovih 60 godina dio njegove kulture, ali i njegove istorije”, rekao je Radivojac.

Izložba će biti otvorena do 11. maja.

SRNA
izlozba dragan topic 3 izlozba dragan topic 4 izlozba dragan topic 5