Fudbaleri Omarske kolo prije kraja jesenjeg dijela prvenstva osigurali su titulu jesenjeg šampiona u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa zapad, jer u odnosu na drugoplasirani Čelinac imaju pet bodova prednosti.

Poseban kuriozitet je da su igrači Omarske amateri, svi su iz ovog mjesta, a Uprava kluba je pred početak prvenstva donijela odluku da za svaki osvojeni bod igraču pripadne po deset maraka, što znači da su za osvojenih 29 u dosadašnjem dijelu sezone zaradili po 290 maraka.

Ovo je najveći uspjeh kluba osnovanog 1973. godine, a do njega su došli odličnim igrama u prvih 12 kola. Poslije dva kola imali su polovičan uspjeh, a onda je uslijedila sjajna serija u kojoj su zabilježili osam pobjeda i dva remija, a u posljednjih šest kola osvojili su maksimalnih 18 bodova. Jedan od tvoraca ovog uspjeha je svakako šef stručnog štaba Milenko Vuleta, koji se na kormilu Omarske nalazi od 2011. godine i praktično je sa većinom ovih igrača još iz juniorskih dana.

– Pred početak sezone na sastanku sam igračima rekao da imamo ekipu, koja je sposobna da se bori za sam vrh, ali i da se neke stvari treba posložiti. Naša prednost je što se svi zajedno dobro poznajemo, praktično živimo jedni za druge i nema nikakvih nesuglasica oko tima. Jednostavno u svakoj utakmici igraju oni igrači, koji su u tom trenutku najspremniji i prilikom izbora startne postave nema nikakve ljutnje – naglasio je Vuleta.

Ovaj klub ispunjava sve infrastrukturne uslove za odigravanje prvoligaških mečeva, jer je na stadionu Omarske Rudar Prijedor svojevremeno igrao domaće utakmice u višim rangovima takmičenja.

– Pred početak ove sezone još smo “utegli” teren, sanirali svlačionice, pri kraju smo i da završimo ogradu, tako da sa te strane nema nikakvih problema da igram u višem rangu. Jedini problem su finansije, jer smo uglavnom naslonjeni na pomoć lokalnih privrednika i nekoliko ljudi iz ovog kraja koji žive n rade u inostranstvu. Tu prije svega mislim na Željka Buvača i Vladicu Lemića, koji su uvijek uz klub. U toku je procedura da Omarska postane opština i ako bi se to desilo sigurno bi bilo mnogo lakše riješiti pitanje finansija – nastavio je Vuleta.

U klubu je registrovano 96 igrača u svim uzrasnim kategorijama.

– Naši juniori, kadeti i pioniri uz seniore imaju takmičenja u svojim ligama, a predtakmičari i pjetlići igraju Ligu na području Prijedora. Sve u svemu ne treba da brinemo za budućnost – dodao je Vuleta, čiji će puleni u posljednjem jesenjem kolu narednog vikenda ugostiti Čelinac.

Rosić dao 14 golova

U prvih 12 kola fudbaleri Omarske ostvarili su devet pobjeda, dva remija i samo jedan poraz uz gol-razliku od 37:16. Golove je postiglo deset igrača, a prednjači sa 14 pogodaka Branko Rosić, koji je ujedno i vodeći strijelac Druge lige Republike Srpske, grupa zapad.

Glas Srpske