Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je povodom naglog širenja epidemije virusa korona danas, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, održao pres konferenciju sa koje je uputio apel građanima da se pridržavaju propisanih mjera.

On je podsjetio da je za sedam mjeseci epidemije, odnosno do prvog oktobra u Prijedoru bilo 237 oboljelih.

“Od prvog do 29. oktobra, samo u ovom dijelu mjeseca imamo oko 200 novih zaraženih na području grada. Od pojave epidemije do danas imamo 436 zaraženih Prijedorčana, 293 oporavljenih, trenutno je 118 oboljelih i 25 je preminulo u ovih osam mjeseci”, rekao je Đaković.

On je dodao da je 214 osoba pod zdravstvenim nadzorom i da je nadzor završen za 2.863 osobe.

“U prijedorskoj regionalnoj bolnici su 34 pacijenta, 26 je na kovid odjeljenju i osam je u izolaciji u prijedorskoj bolnici” ,izjavio je graonačelnik.

On je naveo da je na liječenju u prijedorskoj bolnici 17 osoba iz ovog grada, šest je iz Novog Grad i po jedno iz Kozarske Dubice, Oštre Luke i Sanskog Mosta.

“Dva pacijenta su na aparatima i životno ugroženi, dva su teža klinička slučaja, a ostalo su srednje teški”, pojasnio je on.

Đaković kaže da su pri kraju radovi na renoviranju prvog sprata zgrade psihijatrije koja je u sastavu prijedorske bolnice i u kojoj je kovid ambulanta.

“U naredna dva, tri dana očekuje se da bude spreman i taj sprat i imaćemo 51 krevet na kovid odjeljenju od kojih će 37 imati i kiseonik za pacijente. Oboljeli su u kovid ambulanti, a na četvrtom spratu su oni koji su u izolaciji i čekaju testiranje”, rekao je Đaković.

Podsjetio je da od ponedjeljka počinje nastava u školama.

“Gradski i opštinski štabovi će pratiti situacije u svim školama i donositi odluke zavisno o broju oboljelih. Škole nisu sterilna mjesta. U prijedorskim školama od 1. septembra do 28. oktobra imali smo 15 oboljelih prosvjetnih radnika i 15 učenika. Od toga se do sada oporavilo 10 prosvjetnih radnika i šest učenika, znači trenutno je pet radnika zaraženo i devet učenika”, naveo je Đaković.

On kaže da je u Prijedoru danas 11 novih zaraženih osoba te da je trenutno zaraženo i 17 zdravstvenih radnika.

Đaković je istakao da je značajan broj Prijedorčana u kućnoj izolaciji.

“Dužan sam da upozorim građane, jer je očigledno virus dobio stravično ubrzanje u poslednjih mjesec dana, iako mi u Prijedoru još uvijek imamo stanje pod kontrolom i nastojimo stvoriti što više mjesta za oboljele. Pozivam građane da osnovna tri uputstva ispoštuju, a to su nošenje maske, držanje udaljenosti najmanje dva metra od drugog čovjeka i lična higijena. Ako se ovako nastavi moglo bi doći do ugrožavanja zdravstvenog sistema i opterećenja zdravstvenih radnika, posebno onih koji nose skafandare i liječe oboljele”,istakao je Đaković.

On je ponovio da Prijedor još nije kritična zajednica, ali da iskustva onih koji su bili teže oboljeli pokazuju da se nije lako izboriti za život.

“Potrebno je da svi zajedno poradimo na tome da se štitimo koliko je moguće da ne dođemo u teže stanje”, poručio je on.

www.prijedorgrad.org