Apelaciono vijeće Državnog suda je drugostepenom presudom osudilo Boru Milojicu na 16 godina zatvora za višestruka ubistva počinjena u ljeto 1992. godine na području Prijedora, dok je Želislava Rivića oslobodilo optužbi.

Tokom izricanja presude Apelaciono vijeće je navelo da je Milojica bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i da je živeći na području Prijedora bio upoznat sa širokim i sistematičnim napadom, te je učestvovao u napadima na civile u Hambarinama.

„Da je kriv za ubistvo Sameda Velibašića Vijeće je utvrdilo na iskazu svjedoka koji čine jedinstvenu cjelinu i daju samo jedan zaključak, da je Milojica počinio ovo djelo. Iskazi svjedoka su jasni, uvjerljivi, i vjerodostojni pri čemu ne ostavljaju sumnje“, kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća, Dragomir Vukoje.

Sud je Milojici odmah odredio pritvor koji će trajati do upućivanja na izdržavanje kazne.

Njemu se sudilo zajedno sa Želislavom Rivićem, koji je oslobođen optužbi.

Suđenje Milojici i Riviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu iz juna 2019. kojom je Milojica osuđen na osam godina zatvora, a Rivić oslobođen optužbi.

Tom presudom Milojica je, kao nekadašnji pripadnik 6. ljubijskog bataljona VRS, proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. u Hambarinama, te mu je izrečena kazna od osam godina zatvora.

Istom odlukom, Milojica i Rivić su oslobođeni po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. na području Prijedora.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2017. godine.

Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

BIRN