Najdugotrajnija politička koalicija na Balkanu, kako se često konstatuje za koaliciono djelovanje SNSD, DNS i SP je održana, prije svega zahvaljujući strpljenju, pozrtvovanošću i upornošću DNS, tvrdi dr Mirko Sovilj, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Sovilj kaže da je DNS, pored ponavljanih, politikantskih udara od strane najjačeg koalicionog partnera, nalazio snage da prevaziđe nesporazume i očuva političku stabilnost Republike Srpske i omogući njen dalji razvoj.

On kaže da je DNS najteže udarce doživio 2018. godine, nakon što su dobili najveće povjerenje građana na izborima i osvojio 12 poslaničkih mjesta u NSRS.

– Budući da se uplašio jačanja DNS, naš koalicioni partner dozvolio je sebi da naša četiri poslanika bahato proglasi “mangupima” i ne priznaje ih za narodne poslanike, jer, kakve to ima veze što je narod njima dao povjerenje?! Istovremeno je grubo pogažen potpisani koalicioni sporazum i dalji tok događanja ide na ogromnu štetu ne samo DNS, vec i građana koji su nam dali podršku, kao i Republike Srpske u cjelini, jer su na ovaj način zaustavljeni procesi demokratskog razvoja naše Republike – kaže Sovilj.

On kaže da je formiranje nove koalicione većine u gradskoj skupštini bez DNS u dobroj mjeri zaustavilo realizaciju započetih i planiranih projekata, a donijelo brojne sudske epiloge.

– Posljednja dešavanja ukazuju da mi u DNS definitivno ne mozemo računati na uvažavanje i poštovanje od strane SNSD. Sada, kada SNSD u NSRS ima natpolovičnu većinu i bez poslanika DNS, koja je ostvarena političkom trgovinom najgore vrste, ne na izborima nego post festum, DNS može i mora da donese odluke kojima ce obezbijediti očuvanje dostojanstva rukovodstva i članova DNSa, te dalji razvoj i jačanje stranke – kategoričan je Sovilj.

Ističe da to duguju građanima koji su im dali povjerenje.

– Dalji razvoj svakako, nije moguć ostankom u koaliciji sa političkim partnerom u kojeg više ne možemo imati povjerenja, sa strankom koja je spremna da na najgrublji način dugogodišnjem političkom partneru zabija nož u leđa i koja će, pored ostalog, po tome biti zapamćena u istoriji Republike Srpske – kaže on.

EuroBlic-srpskainfo.com

*zakupljeni sadržaj*