U organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor na groblju žrtava fašističkog terora Puharine u Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obilježena 78. godišnjica stradanja srpskog civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je da su prije 78 godina na današnji dan i dan ranije u selu Palančište ustaše izvršile strahovit pokolj nad nedužnim civilima sela.

“Za dva dana i dvije noći ubijeno je 402 mještana od tek rođenih do najstarijih. Kuće su popaljene i uništene, a ustaše su svoj fašistički bijes iskalile i nad djecom u jastučićima. Bez ikakve komande i bez ikakvog naređenja, ustaše natporučnika Batinića izvršili su pokolj u Jelovcu i Palančištu, a u toku rata stradalo je 259 djece do 14 godina iz Malog i Velikog Palančišta”, rekao je Rodić.

On je dodao da je u tako velikoj tragediji bilo i onih koji su preživjeli i koji su ostali živi svjedoci među kojima su bili , tada desetogodišnji Dušan Babić i Dara Banović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je ovo jedno od brojnih stratišta u Drugom svjetskom ratu u Potkozarju.

“Poginulo je odavde puno boraca, a ubijeno je i mnogo civila i to klanjem, maljem, sikirom. Mi se svake godine okupimo ovdje da se sjećamo svih naših predaka koji su ovdje okončali živote, i odajemo počast onima koji su umoreni na najbrutalniji način, a gotovo da nema porodice da joj neko nije ovdje stradao”, naveo je Đaković.

On je poručio da se mi, kao potomci, moramo sjećati istorije našeg naroda da bi se u sadašnjosti odbranili od nasrtaja svih neprijatelja.

www.prijedorgrad.org