U noći između subote i nedjelje, 24. i 25.10.2020. godine počinje zimsko računanje vremena.

To znači da se računanje vremena pomiče jedan sat unazad tj. u 03:00 časa kazaljka sata se vraća jedan sat unazad te se računa kao 02:00 časa

Tako se „dobija“ jedan sat više za spavanje, što će mnogima dobro doći prije početka nove radne sedmice.

Zimsko računanje vremena zapravo je standardno, redovno računanje, po kom je vrijeme u Britaniji identično s vremenom po Griniču.

Ljetno računanje vremena uvedeno je do sada u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi, kako bi se uštedjela energija.

Od 2002. u Evropi ljetno računanje počinje posljednje nedjelje u martu i završava se posljednje nedjelje u oktobru.

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomjeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu ljetno ili zimsko računanje vremena.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno.

Predloženo je da izmjena vremena posljednje nedjelje u martu 2021. godine treba da bude i posljednja za zemlje EU koje se odluče za ljetno računanje vremena.

Članice EU koje žele da zadrže standardno ili zimsko računanje vremena treba da izmjene vrijeme ili pomjere sat posljednji put zadnje nedjelje u oktobru 2021. godine.

LJetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Foto – ilustracija