Republički štab za vanredne situacije, kako bi se zaustavio trend loše epidemiološke situacije, uveo je mjeru obaveze nošenja zaštitne maske na otvorenom, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je danas da je nošenje zaštitne maske na otvorenom obavezno, osim za djecu mlađu od sedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu sama da skinu masku i za vrijeme sportskih aktivnosti.

Šeranić je rekao da će privatna okupljanja kontrolisati komunalna policija i policija, te napomenuo da je primjetno da se preporučene mjere ne poštuju prilikom takvih okupljanja, organizovanim i u ugostiteljskim objektima.

Resorni ministar je rekao da u Srpskoj postoji problem da osobe zaražene virusom korona ne prijavljuju sve svoje kontakte, te da je teško utvrditi da li je neko bio kontakt ili ne.

Šeranić je rekao da kontakti niskog rizika ne idu u izolaciju, te pozvao građane na poštovanje preporučenih mjera.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da je kazna na nenošenje maske 100 KM.

Ova mjera je uvedena s ciljem zaštite zdravlja građana, kao i ekonomske situacije u Republici Srpskoj.

Na sjednici je istaknuto da se apeluje na građane da maksimalno poštuju preventivne mjere i svoje ponašanje usklade sa obavezujućim mjerama, a koja se odnose na nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru, a u skladu sa uputstvom Insitituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zatim dezinfekcije prostora i izbjegavanje svih javnih okupljanja.

RTRS