Za Prijedorčanina Darka Stojanovića sa pravom se može reći da mu je ljubav prema životinjama porodično nasljeđe.

Rođen je u godini kada je osnovano Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ Prijedor.

-Moj pokojni djed Sreten Stojanović bio je među Prijedorčanima koji su formirali Udruženje na šta sam veoma ponosan. Ljubav prema životinjama on je prenio na svog sina a mog oca Mladena. Stariji brat Branko i ja smo nastavili tim putem a već je tu i četvrta generacija koja se drži ove porodične tradicije – ističe Darko.

Kaže da je na početku to bila dječija zanimacija da bi vremenom postala hobi kojem se posvećuje dosta vremena.

-Životinjama nije dovoljno samo obezbjediti hranu i vodu, očistiti prostor u kojem borave. One su živa bića kao i ljudi. Traže ljubav i pažnju, bilo da se radi o golubovima, papagajima, hrčcima, ukrasnim kokošima ili guskama – dodaje Stojanović.

Sretan je što sve više Prijedorčana, naročito mladih, ima kućne ljubimce o kojima brine i što “Golub” ima sve veći broj članova.

-Bavim se životinjama od ranog detinjstva uz djeda, oca a potom i brata. Imao sam od tada brojnih životinja a trenutno uzgajam Njemačke izložbene golubove, od peradi uzgajam američki Amrok i Vajtrok koji spadaju u srednju veličinu. Pored toga uzgajam i japansku patuljastu kokoš Shabo u crnoj i špricanoj boji kao i Tuluske guske – dodaje Darko.

Ističe da ljubav prema životinjama prenosi i na svoje sinove Maksima i Viktora.

-Trudio sam se da moja djeca cijeli svoj život odrastaju uz patke, guske, kokoši, golubove, papagaje… Da osjete ono što sam ja osjetio kad sam bio mlađi i da tu ljubav prenesem i na njih. Trinaestogodišnji Maksim ide u školu i trenira kuglanje, ali kad god ima slobodnog vremena pomaže mi oko životinja koje imamo. Petogodišnji Viktor je još mali da bi imao neka zaduženja ali mi je sasvim dovoljno kada ga vidim da sa osmijehom trči po dvorištu i igra se s njima. I bratov šestogodišnji sin Jakov se zanima za životinje tako da sa ponosom mogu reći da već sada znamo da će ljubav prema životinjama u porodici Stojanović trajati i dalje. Tu je i velika podrška supruge Ane koja je tu da pomogne kada god zatreba – kaže naš sagovornik.

Uprkos pandemiji korona virusa, “Golub” je nedavno, uz poštovanje svih predviđenih mjera, organizovao tradicionalnu jesenju berzu sitnih životinja.

-Naše Društvo je 2015., nakon sedam godina pauze, obnovilo svoj rad. Od tada smo veoma aktivni, kako na organizovanju izložbi i berzi sitnih životinja u našem gradu, tako i na posjetama drugim Udruženjima i izložbama. Svi naši događaji su bili veoma posjećeni, naročito od strane mladih Prijedorčana, učenika osnovnih škola koji su organizovano dolazili da se upoznaju sa našim radom – dodaje Stojanović.

Dokaz da je Društvo “Golub” postalo poznato i priznato u svijetu ljubitelja sitnih životinja ogleda se i u činjenici da su bili domaćin i uz podršku grada Prijedora odličan organizator Druge balkanske izložbe sitnih životinja koja je održana od 22. do 24. novembra 2019. godine.

-Bila je to trodnevna manifestacija koja je okupila oko 100 izlagača iz desetak zemalja sa oko 2.000 eksponata te veliki broj posjetilaca. Imali smo šta da pokažemo i imali smo kome. Ovo je bio najbolji i najprimjereniji način da obilježimo četiri decenije postojanja “Goluba” – rekao je Stojanović.

On naglašava da Društvo u svom radu ima veliku podršku grada Prijedora od kojeg je dobilo i prostorije na korištenje.

-Za sve ono što smo postigli od osnivanja do danas, najzaslužniji su svi članovi “Goluba”. I oni nekadašnji i ovi sadašnji. I oni iskusni ali i ovi najmlađi. Svi oni zaslužuju veliko poštovanja za svu ljubav i pažnju koju brojni Prijedorčani imaju za životinje – naglašava Darko.

Da su članovi porodice Stojanović uspješni u radu sa životinjama i da je to dobro prepoznato, pokazuje i činjenica da je Branko aktuelni predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Republike Srpske, potpredsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH i sekretar “Goluba”, dok je Darko na nedavnoj 25. Izvještajno-izbornoj Skupštini Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH izabran za člana Nadzornog odbora ovog Saveza.

Nije to nikakvo iznenađenje, ipak je ljubav prema životinjama porodično nasljeđe Stojanovića.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Darko Stojanović