rudar prijedor-pres pred boracDobra igra protiv „Sarajeva“ i pobjeda u prvom polufinalnom meču Kupa Republike Srpske nad „Tekstilcem“ donijeli su ogromno samopouzdanje u „Rudar-Prijedoru“ pred gostovanje „Borcu“, koji sa mostarskim „Veležom“ trenutno dijeli šestu i sedmu poziciju na tabeli Premijer lige BiH.

I da nisu u situaciji u kakvoj jesu, a nalaze se na pretposljednjem, 15. mjestu, koje vodi u Prvu ligu Republike Srpske, „rudari sa Sane“ imali bi razloga za dokazivanje u „krajiškom derbiju“. Ovako, silno su motivisani da iznenade komšije, ovog proljeća „ranjive“ kod kuće, kojima se ne da da zatresu mrežu protivnika.

Bilo kako bilo, za očekivati je da inspiracije bude sa obje strane, samo i onoga zbog čega poklonici „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ ponajviše i dolaze na tribine, kao ukrasa nadahnuća, golova. Doduše, u dosadašnjih devet „sudara“ u borbama za bodove dva stara rivala postignuto ih je samo 20, što, sa prosjekom od 2,22 po utakmici, kazuje da se može prije očekivati da će i jednima i drugima biti prevashodni cilj da sačuvaju svoju mrežu.

-Izuzetno važna utakmica, koja nosi epitet regionalnog derbija, a kao takva sama po sebi uvijek donosi neizvjesnost. „Borac“ ima odličnu ekipu sa dobrim pojedincima i zaslužuje bolji plasman od trenutnog mjesta na tabeli. Ipak, idemo mu na megdan bez kalkulacija, na pobjedu, jer smo tako opredijeljeni u svakom meču od kada sam sjeo na klupu „Rudar-Prijedora“. Trijumf je potreban i našem rivalu za izlazak u Evropu, a i nama. Sigurno je da ćemo učiniti sve da u susretu koji će donijeti puno naboja, ali sam siguran da će u njemu publika uživati, budemo na kraju spretniji i srećniji i osvojimo sva tri boda, koja bi bila „zlata vrijedna“ u borbi za opstanak u bh. eliti – naglasio je Nestorović.

Hendikep za Prijedorčane predstavljati činjenica da na terenu neće biti povrijeđenog bivšeg prvotimca Banjalučana Borislava Mikića, ali svjesni su svi da po narodnoj „koga nema, bez njega se mora“. Svi ostali igrači su spremni, uključujući i Dragoslava Stakića, takođe nekadašnjeg člana crveno-plavih, jer Nestorović nije htio ništa da rizikuje, pa ga, zbog bola u zadnjoj loži na koji se požalio iskusni defanzivac, u srijedu nije izlagao naporu u Derventi. Od ranije „u stroju“ nije povređeni Slboodan Milanović, a od gostovanju mostarskim „rođenima“ u pretprošlom kolu pridružio mu se Boriša Bodiroga, dok nema kažnjenih prvotimaca.

Konačno sve potrebne papire ima i Pedro Beda. Brazilski napadač, koji je ove zime posljednji stigao u „Rudar-Prijedor“, stekao je pravo nastupa i u kombinaciji je za sastav tima zeleno-crnih, čiji strateg će neposredno prije duela na banjalučkom Gradskom stadionu odlučiti da li će biti starter.

-Derbi će možda odlučiti sitni detalji. Što se nas tiče idemo po tri boda i u ime svojih saigrača mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe i ostaviti srce na terenu da bi došli do cijelog plijena. Od utakmice sa Sarajlijama, protiv kojih smo iako su bili favoriti, pokazali dobru partiju, pa preko pobjede u Derventi, kao dobre uvertire za „Borac“, atmosfera u svlačionici se popravila i puni smo optimizma – rekao je jedan od igrača kojeg zaista krasi maksimalno zalaganje od prvog po do posljednjeg minuta, Milovan Aćić.

Iako je odlukom nadležnih organa Fudbalskog saveza BiH gostujućim navijačima zabranjen organizovani dolazak, ne treba ni sumnjati da će u Banjaluku krenuti veliki broj navijača „Rudar-Prijedora“, a za očekivati je da ih bude iz čitavog Potkozarja, pa i drugihkrajeva Republike Srpske. Ono što je najvažnije, bilo bi dobro da u istinskom fudbalskom nadigravanju, obostrano korektnom, pobijedi ko bude bolji, ili kako reče strateg Prijedorčana, što nije nerijetko, srećniji i spretniji.

NESTOROVIĆ: MOJ KLUB NAJBOLJI, BORAC NAJVEĆI

Ako je po dosadašnjem bilansu, odnosno činjenici da je „Rudar Prijedor“ samo jednom donio bod iz Banjaluke, a nikada nije slavio u glavnom gradu Srpske, uloga favorita pripada „Borcu“.

– Ne bih o favoritu, nego o tome da imamo pravo na nadu u uspjeh. Za mene je moj klub „Rudar-Prijedor“ najbolji, a „Borac“ je najveći – diplomatski je konstatovao Nestorović.

N. Đerić