Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Državnog tužilaštva rekla je da je viđala Sabahudina Kajdića naoružanog i u uniformi te da je bio poznat po zastrašujućem ponašanju.

Safija Delkić, koja je svjedočila putem videolinka iz Švedske, kazala je da je 1992. godine živjela u Gornjoj Puharskoj. Navela je da je 31. maja vojska prolazila tenkovima kroz njeno selo, te su iz kuća izvodili muškarce bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom je, kako je rekla, odveden i njen sin u logor “Omarska”, koji je tamo ostao desetak dana, nakon čega je vraćen kući.

“Ispitani su tamo i onda su pušteni, ali dosta ih je ostalo”, kazala je Delkić.

Navela je da je 9. jula naišla vojska u ranim jutarnjim satima da ponovo “izvede muškarce”. Tom prilikom je izveden iz kuće njen muž, izjavila je, dodavši da se u kući nalazio i njen sin, a da je jedan od vojnika rukom pokazao da ostane.

Ona je rekla da su njenog muža i ostale muškarce odveli pred školu, gdje su neki ispitivani i maltretirani, a nakon toga su odvedeni u “Keraterm”. Ona je objasnila da je njen muž u “Keratermu” bio od 9. jula do 4. augusta, a nakon toga je odveden u “Trnopolje”, gdje je bio zatvoren do 24. augusta.

Na upit Tužilaštva da li je poznavala Kajdića, svjedokinja je kazala da jeste, te da je “bio poznat po zastrašujućem ponašanju”.

“Vojna uniforma, uvijek je bio u nekoj uniformi, sa bradom”, opisala ga je Delkić, dodavši da je nosio pušku. Rekla je da ga je znala kao Sašu i kako je naknadno saznala da mu je ime Sabahudin i da je musliman, te da je najviše vremena provodio s Boškom Mudrinićem.

Kajdić je jedne prilike, kako je ispričala, zajedno s još dvojicom vojnika bio u njenoj kući, te jednog od vojnika koji je ispitivao njenog sina oslovljavao sa “poručnik”.

Na upit Tužilaštva da li je poznavala Ismeta Krupića, Delkić je odgovorila da joj je to bio prvi komšija, te da su tokom noći 9. jula došli vojnici na vrata i tražili da izađe. Kazala je da je tada čula da je jedan od vojnika rekao: “Boško je, izađi”, nakon čega je Krupić izašao iz kuće te su ga odveli u “pravcu Gospovine kuće”.

Te noći su, kako je posvjedočila, odvedeni i Munir Delkić i njegovi sinovi, ali ih je Radovan Medić, kojeg su poznavali, automobilom vratio kući. Nakon nekog vremena ponovo je odveden Munib Delkić, čija je supruga svjedokinji kazala da su ga odveli “oni isti”.

“Odveli lično Boško i Saša i još ko je bio s njima”, rekla je svjedokinja, objasnivši da su ih i ranije odvodili isti ljudi.

Tužilaštvo je upitalo da li joj je poznato ime Fadila Kurtović, na šta je Delkić odgovorila da su bili komšije, te je jedne prilike u mjesecu julu vidjela kamion koji se zaustavio kod njene kuće i da su se začuli “plač, jauci, vikanje”.

“I muški glasovi se čuju, plač. To je bilo jezivo”, kazala je ona, dodavši da je kasnije vidjela “u kući od komšinice”, Fadilu i njene sinove, koji su bili pretučeni.

Delkić je rekla kako je poznavala i Kedić Sadika Huću, za kojeg je čula da je pretučen, te da ga je “lično Saša maltretirao”.

“Čitav sokak je bio maltretiran”, kazala je ona, dodavši da je i njen brat također bio maltretiran, a da su to najviše radili Boško i Saša.

“Sve se svodilo Boško – Saša”, rekla je Delkić.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Drugi svjedok Adem Delkić, koji je također iskaz dao putem videolinka, ispričao je da su 9. jula u jutarnjim satima srpski vojnici kamionom kupili ljude “muslimane i Hrvate“ iz kuća, te je tom prilikom i on odveden.

“Ja sam izašao iz kuće, oni su rekli: ‘Ima li iko još?’, a jedan vojnik je rekao: ‘Nema niko više.’ U mene je sin ostao, ja sam sam otišao”, kazao je svjedok.

On je ispričao da su odvedeni ispred škole, gdje su neki ispitivani, a nakon toga su odvedeni u “Keraterm”.

“Bio je tu Saša, Boško, Rade”, rekao je on, dodavši da je Saša “bio musliman”.

Na upit Tužilaštva da li je viđao Kajdića u tom periodu, svjedok je odgovorio da jeste, najčešće s Boškom Mudrinićem.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. oktobar.

BIRN