Forum za bezbjednost zajednice Prijedora donio je zaključak da je neophodno definisati protokol koji bi sadržavao instrukcije za postupanje prilikom traženja lica čiji je nestanak prijavljen policiji, jer trenutno nije jasno kako se u taj proces uključuju udruženja, službe spasavanja, institucije iz drugog entiteta, te grupe i pojedinci.

Inspektor Zoran Inđić, predstavnik Policijske uprave Prijedor u ovom forumu, rekao je da policija ima jasan i precizan protokol o postupanju u ovakvim slučajevima.

“Svi oni mogu biti od pomoći i dobro je da postoji volja da se pomogne u takvim situacijama, ali mislimo da bi bilo dobro da se propiše procedura jer bi ona pojednostavila postupak, a nepostojanje instrukcije onemogućava pravovremeno zajedničko postupanje”, rekao je Inđić.

On je podsjetio da Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama predviđa i uključivanje drugih subjekata, ali da se ovaj zakon odnosi isključivo na vanredne situacije, što nije slučaj kod nestanka jednog lica, kada može reagovati samo policija.

“Stoga bismo rado inicirali jedan radni sastanak svih subjekata o ovoj temi”, dodao je Inđić.

Predstavnik Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Radenko Petrić istakao je da na nivou lokalne zajednice mora postojati koordinacija između uključenih subjekata.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora Draško Đenadija rekao je da se početkom septembra dogodio slučaj da su nezadovoljni članovi porodice lica čiji je nestanak prijavljen policiji bili najavili da će privatno angažovati jednu grupu iz Sanskog Mosta.

“U pitanju je bila jedna gotovo paravojna formacija koja koristi oružje, uniforme i određena obilježja, ali su institucije iz Prijedora, pravovremenim obavještavanjem kolega iz Federacije, to spriječile, a lice je pronađeno četvrtog dana po prijavi, zahvaljujući policijskim službenim psima tragačima”, naveo je Đenadija.

SRNA
Foto – ilustracija