Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je u toku postupak prenosa vlasništva nad stanovima u boračkoj zgradi u naselju Pećani u Prijedoru na njihove krajnje korisnike nakon što je Vlada Republike Srpske vlasništvo prenijela na Grad Prijedor.

“Radi se o jednoj zgradi, a ostalo je da se završi uređenje oko tri boračke zgrade koje je po sporazumu između Vlade i Grada trebalo biti urađeno, ali se čekala izgradnja još jedne zgrade. Mislim da smo sada to prevazišli i da je taj period isuviše dug da bismo čekali na tu izgradnju i prilagođavanje i uređenje tog zemljišta. Dogovorili smo se da se u najskorije vrijeme pristupi uređenju zemiljšta i parkinga koji je neophodan prije svega ratnim vojnim invalidima koji su tamo”, rekao Milunović novinarima u Prijedoru.

On je naveo da će problem javne kuhinje u jednoj od boračkih zgrada biti privremeno riješen otklanjanjem tehničkih nedostataka koji uznemiravaju stanare, a da će se potom tražiti mogućnost nove lokacije na način da ne ometa normalan život građana.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je potrebno riješiti imovinske odnose odnosno pravo na otkup stanova i da će gradska uprava nastojati da riješi i pitanje javne kuhinje Udruženja građana “Optimisti” koja se nalazi u prizemlju boračke zgrade.

“Problem je ispusnih gasova kuhinje koja nije bila tehnički ispravno uključena i zbog neugodnih mirisa što hitnije ćemo to rješevati, a u dogledno vrijeme razmortrićemo i tu inicijativu, ali ima malo slobdonih mjesta za te namjene kojima raspolaže grad”, naveo je Đaković.

Predsjednik zajednica etažnh vlasnika boračke zgrade na Pećanima Boško Beronja rekao je da stanari zgrade ne mogu otvarati prozore zbog neugodnih mirisa iz javne kuhinje i da se boje neželjenih posljedica poput požara, kao i da jako puno ljudi tu dolazi i da je upitna i bezbjednost.

www.prijedorgrad.org