GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 13.10.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 61 lice sa pozitivnim testom na novi virus korona . Do sada se 220 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 21 lice je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 100 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2604 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 12 lica od kojih su 7 lica iz Prijedora , 3 lica iz Novog Grada i po jedno lice iz Kozarske Dubice i Oštre Luke.

2. Dana 12.10.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.58-1/20 kojim se do 02 11. 2020.godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,što uključuje i okupljanja kao što su svadbe i slična organizovana okupljanja. Ovim zaključkom se do 02.11. 2020.godine ograničava radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06,00 do 24.00 časova. Do 02.11. 2020.godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisutstva publike.

3. Dana 12.10.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o raspodjeli prehrambenih namirnica koje se nalaze u skladištu Crvenog krsta Republike Srpske kojim se Gradskim i opštinskim organizacijama Crvenog krsta dodjeljuje 1.599 paketa sa prehrambenim namirnicama. Ovim zaključkom se Narodnoj kuhinji “Optimisti” Prijedor i “UG Hljeb života” Prijedor dodjeljuju prehrambeni atrikli (brašno, ulje i šećer).

4. Intenzivno padanje kiše posljednja dva dana na području grada Prijedora i slivnog područja rijeke Sane uzrokovalo je nagli rast vodostaja rijeka na području grada Prijedora tako da vodostaj rijeke Sane koja trenutno iznosi 385 cm. S obzirom na inzenzitet padavina i na hidrometeorološka predviđana očekuje se dalji blaži rast vodostaja vodotoka na području grada Prijedora.

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1.Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br.58 – 1/20 od 12.10.2020. godine uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU ” Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje širenja COVOID 19 na radnom mjestu.

2. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade

3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave intenziviraju aktivnosti na vršenju kontrole i nadzora nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br.58-1/20 od 12.10.2020.godine.

4.Obavezuje se Odsjek za civilnu zaštitu i drugi subjekti zaštite i spasavanja na području grada Prijedora da kontinuirano prate hidrološku situaciju na području grada Prijedora i u slučaju približavanja kritičnim nivoima vodostaja i opasnosti pojave poplave preduzmu mjere predviđene planovima za zaštitu od poplava na području grada Prijedora

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-82/20
Datum: 13.10.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković