Sezona grijanja u Prijedoru je zbog niskih temperatura i ove godine počela prije termina, gdje neki djelovi grada centralno grijanje imaju od juče, a neki od danas.

Direktor prijedorske “Toplane” Zoran Knežević izjavio je da u ovoj ni u idućoj godini neće doći do promjene cijene centralnog grijanja.

“Pozivam korisnike da izmiruju obaveze, a dužnike da iskoriste akciju olakšica prilikom izmirenja duga da ne bismo morali zaduživati se kod komercijalnih banaka ili ići na povećanje cijene grijanja prema redovnim platišama”, rekao je Knežević novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je remont na distributivnoj mreži i na kotlovničkom postrojenju uspješno završen i da je, uprkos epidemiji, preduzeće spremnije nego prethodnih sezona kada je u pitanju nabavka energenta.

“Imamo 19.000 tona drvne biomase, što je oko 90 odsto ukupnih potreba, a nedostajuće količine su već obezbijeđene i ugovorene. Štaviše, u toku su postupci za nabavku energenta i za sezonu 2021/2022”, precizirao je Knežević.

Prijedorska “Toplana” i dalje sanira posljedice gubitaka iz perioda od 2004. do 2015. godine kada je poslovala sa mazutom čija je cijena vrtoglavo rasla, a cijena usluge se nije mogla srazmjerno povećavati.

Godišnje je za mazut bilo potrebno oko pet miliona maraka, a približno toliki je bio ukupan godišnji prihod preduzeća.

“Čak i pored subvencija iz gradskog budžeta ostajala je ogromna praznina u finansijskoj konstrukciji, a rješavala se zaduživanjem koje je kumulativno bilo toliko da je poslovanje bilo pod pitanjem. Projektom prelaska na biomasu 2015. godine, uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od 8,6 miliona evra, trošak za nabavku energenta smo prepolovili”, podsjetio je Knežević.

SRNA