Tradicionalna jesenja berza sitnih životinja održana je u Prijedoru, a njihovi ljubitelji su na jednom mjestu mogli da vide, kupe, prodaju i razmijene perad, zečeve, egzotične ptice.

Organizator je bilo prijedorsko Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”, a njegov predsjednik Mladen Goronjić je rekao da se okupila oko 40 izlagača iz petnaestak opština iz cijele BiH.

“Izložba je bila veoma uspješna, nešto se prodalo, nešto zamijenilo, ali je, prije svega, ovo bilo jedno lijepo druženje”, dodao je Goronjić.

On je naveo da ovakve izložbe uvijek imaju i edukativni karakter jer posjetioci iz prve ruke mogu dobiti savjete o uzgoju i ishrani svojih ljubimaca.

“Jasno je da uzgoj sitnih životinja nije jeftin. Tu su hrana, vitamini, vakcine i minerali, a posebno su značajni savjeti za početnike”, istakao je Goronjić.

Među izlagačima bio je i uzgajivač golubova, kanarinaca, štiglića iz Bihaća Alaga Alagić koji je rekao da su ovakve manifestacije veoma značajne za uzgajivače, pogotovo u ovom vremenu.

“Ovo je skup hobi i ko odluči da se njime bavi i drži životinje mora im obezbijediti uslove, što trenutno nije lako”, rekao je Alagić.

Udruženje “Golub” ima oko 70 članova, od kojih 30 aktivnih koji redovno učestvuju na ovakvim izložbama.

SRNA