Rad foruma za bezbjednost zajednica potrebno je formalizovati kroz zakonsku regulativu Republike Sprske, konkretno kroz Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi, kako bi se obezbijedio jedinstven pristup u svim lokalnim zajednicama, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora Draško Đenadija.

“Inicijativa ovih savjetodavnih tijela iz više lokalnih zajednica u Republici Srpskoj jeste da se proces formalizacije započne preko Saveza opština i gradova i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske”, rekao je Đenadija na sjednici prijedorskog Foruma.

Đenadija je naveo da je banjalučki Centar za istraživanje i studije “Gea” u okviru projekta “Jačanje kapaciteta foruma za bezbjednost građana”, koji se realizuje u okviru prorgama BHRI Međunarodne organizacije za migracije i USAID-a, u protekla dva mjeseca organizovao obuke o prevenciji i odgovoru na radikalizam i nasilni ekstremizam za članove deset foruma iz banjalučke, trebinjske i bijeljinske regije.

“Cilj obuke je da doprinese efektivnosti foruma i članica foruma u prevenciji i odgovoru na radikalizam i nasilni ekstremizam. Ovo je postignuto kroz upoznavanje o fenomenima nasilnog ekstremizma i radikalizma, podršku polaznicima u prepoznavanju faktora rizika u zajednici, te identifikovanje mjera koje forumi u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa drugim institucijama mogu realizovati”, pojasnio je Đenadija.

On je naveo da su način rada i aktivnosti prijedorskog Foruma, kao već afirmisanog i jedinstvenog modela rada u sektoru bezbjednosti, ocijenjeni kao veoma dobar primjer zajedničkog i usklađenog djelovanja lokalnih institucija.

“Još jednom je od svih aktera javno afirmisan i pohvaljen model koji u ovoj oblasti sprovodi grad Prijedor preko svog foruma koji je, prema opštoj ocjeni, vodeći na prostorima BiH”, zaključio je Đenadija.

SRNA