Vlasnik firme za uvoz automobila “MKM” Momir Lajšić u banjalučkom Okružnom sudu rekao je da je optuženog poreskog inspektora Nemanju Barovića iz Prijedora prijavio policiji jer nije mogao da trpi njegove kontrole i zahtjeve.

Naveo je da mu je uz dogovor sa policijom dao mito od 5.000 KM kako bi mu on navodno pomogao da smanji kaznu za uočene prekršaje.

Osim Barovića, na optuženičkoj klupi je i njegov kolega Mihajlo Ristić koga takođe terete za primanje mita. Zajedno sa njima na optuženičkoj klupio zbog davanja mita našao se i Marinko Bilbija koji je priznao krivicu pa je proces protiv njega danas odvojen.

Lajšić je kazao da mu je Barović rekao da postoje neke nepravilnosti u transakcijama sa njegovog privatnog računa i da moram platiti dodatno 120.000 maraka.

– Kazao mi je da bi mi on mogao pomoći da se to smanji i da to bude 30.000 KM. Bio sam ljut jer nisam ništa kriv, a oni dođu samo napišu kaznu i ne gledaju knjige. Pitao sam ga koliko bi to bilo, je li 10.000 maraka, a on je rekao da će vidjeti. Kada sam rekao 1.000 KM, vidio sam da mu je to malo. Stalno mi je tražio neku dodadtnu dokumentaciju – kazao je Lajšić.

Dodao je da je nakon svega odlučio da bude policijski informant i da prijavi inspektora.

– Nakon tog zvao sam ga da mu donesem dokumentaciju, a on je rekao da nema vremena, da bi me kasnije ponovo zvao i rekao da dođem kod njega kući. U razgovoru mi je rekao da može samnjiti obavezu sa 120.000 na 30.000 KM. Tad sam mu rekao koliko bi trebao dati za to, da li je to 5.000 maraka, on je rekao “Pa eto neka bude” – ispričao je Lajšić.

Ispričao je da je Baroviću nakon toga u kancelariju odnio kovertu s pomenutim iznosom, a tada je upala policija i uhapsila inspektora.

Optužnica Barovića tereti da je sam, kao poreski inspektor, u toku 2018. i 2020. godine, vršeći kontrolu obračuna i plaćanja poreskih obveza poreskih obveznika dva puta zahtjevao i primio mito.

U prvom slučaju prilikom kontrole jednog preduzeća uočio je nepravilnosti od 120.000 maraka i vlasniku rekao da bi mogao dobiti krivičnu prijavu i kaznu od 30.000 maraka, ali da on to može nešto srediti i da to sve košta. Vlasnik je odlučio da mu da 5.000 maraka mita i Barović je rekao da to donese u kancelariju. Nakon što je on donio kovertu, Barović ju je stavio u sto od kolege, ali tada je uhapšen i koverta je pronađena.

U drugom slučaju je takođe uočio nepravilnosti u drugom preduzeću i više puta je pozivao vlasnike i prijetio im kaznama i tražio dodatne papire. Zatim je sinu od vlasnika rekao da može to sve srediti za mito od 10.000 maraka. Vlasnikov sin je prodao automobil „BMW“ i dao mu mito od 5.000 evra i 250 maraka. Kasnije mu je rekao da mora dati još 500 maraka za prebacivanje računa, koje je on dao trećoj osobi.

U trećoj tački optužnice se navodi da su Barović i Ristić u jednoj prodavnici uočili nepravilnosti u kasi i radnica je pozvala vlasnike. Tada im je vlasnik Nemanja Bilbija dao 200 KM mita.

EuroBlic-srpskainfo.com