U Trnopolju kod Prijedora danas je osveštano zemljište površine 6 dunuma koje su mještani kupili radi proširenja mjesnog groblja i izgradnje pravoslavnog hrama.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je prisustvovao ovoj svečanosti osvećenja, izjavio je da je Savjet mjesne zajednice Trnopolje zamolio za pomoć oko dokupa zemljišta budući da je ponestalo grobnih mjesta u groblju koje je u blizini.

“Mi smo ocijenili da je ovo pomoć koja je neophodna i uputili smo građanima Trnopolja pomoć od oko 13.000 KM i oni u planu imaju i izgradnju pravoslavnog hrama pored ovog groblja”, rekao je Đaković.

Jerej Željko Milosavac je rekao da je narod Trnopolja, posebno zaseoka Petkovići izrazio želju da se jedan dio zemlje kupi i upotrijebi za potrebe groblja u Trnopolju jer nema više mjesta za sahranjivanje vjernika.

“LJudi su odlučili da kupe jedan plac koji će služiti za potrebe groblja, a u nekom narednom periodu ima želja i ideja da se ovdje izgradi i jedna bogomolja za potrebe vjernika koji žive u ovom zaseoku”, rekao je Milosavac.

Član inicijativnog i crkvenog odbora za izgradnju pravoslavnog hrama Željko Karajica je potvrdio da ideja potiče od prije gotovo pedeset kada je jedna parohijanka željela da pokloni svoje zemljište mjesnom groblju za izgradnju crkve.

“NJena iznenadna smrt je to prekinula jer su njeni nasljednici tu zemlju prodali i eto mi smo generacija kojoj je pripala velika čast da ovo i ostvari”, rekao je Karajica.

Mještanin Trnopolja Dragan Baltić rekao je da se nakon ove aktivnosti očekuje uskoro i dolazak vladike kako bi krenuli sa izgradnjom hrama.

“Svi mještani se veoma raduju tome i nama je velika čast što smo došli u situaciju da nam se ukaže prilika da možemo ovdje da gradimo pravoslavni hram”, naglasio je Baltić.

www.prijedorgrad.org