Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Marka Dedića (23) iz Brčkog, jednog od dvojice osumnjičenih za pokušaj ubistva navijača FK Crvena zvezda u junu ove godine.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta on je istovremeno optužen i za krivična djela izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Marka Dedića zbog sumnje da su on i osoba s inicijalima N. B. na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina, 20. juna oko 14.05 sati, pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu drugog pokušali lišiti života.

Pogodio maloljetnog Prijedorčanina hicem u kičmu: Brčaku određen pritvor zbog pokušaja ubistva navijača FK Crvena zvezda

Sumnja se da su se njih dvojica automobilom kojim je upravljao optuženi, u mjestu Trnjaci, približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je N. B. iz automatskog oružja kalašnjikov – puškomitraljez ispalio više metaka u pravcu kolone.

Usljed toga došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora, pri čemu je R.D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško povrijeđen.

Pucnjava u Brčkom-jedna osoba teže ranjena: U vozilu na koje je pucano bili navijači Crvene Zvezde iz Prijedora

“Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Distrikta provelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za svega dva i po mjeseca nakon kritičnog događaja”, navode iz Tužilaštva.

Dedić je optužen za krivična djela ubistva u pokušaju, izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, a optužnicu, kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom zbog opasnosti od bjekstva i straha da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cijelosti potvrđena, stoji u saopštenju.

Tekst – FENA
Foto – otisak.ba