Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da ga je Sabahudin Kajdić udario 1992. godine u Gornjoj Puharskoj.

Svjedok Muharem Zenkić izjavio je da je Sabahudina Kajdića upoznao u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci, ali da se ne sjeća datuma kada je to bilo. Zenkić je ispričao da je Kajdića viđao i u Gornjoj Puharskoj.

“Mene je udario čizmom u stomak”, kazao je Zenkić.

Dodao je da ga je Kajdić tada pitao je li on onaj koji je napustio vojsku, te što se nije prijavio. Zenkić je naveo da je Kajdić srednjeg rasta, da je tada imao bradu, dužu kosu i da je bio u uniformi. Pojasnio je da je Kajdića viđao u Gornjoj Puharskoj kada je vojska bila u školi u tom mjestu.

“Nisam ga svakodnevno viđao. Prolazio je pored moje kuće. Ja sam tada radio po njivama pa sam ga viđao s vojskom. Vidio sam ga nekoliko puta sa Sretom Rokvićem”, rekao je Zenkić.

Svjedok je izjavio da je čuo da je Sabahudin Kajdić tjerao Mehmeda Blaževića da pase travu.

“Čuo sam da ga je tjerao da pase travu, Sabahudin ‘Mehu’, čuo sam u Sanskom Mostu, čuo sam od Mehe, koji je dolazio mojoj kući”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je naveo da mu je Mehmed Blažević to pričao poslije rata.

“Mislim, 1998. godine”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Zenkić je kazao da mu je poznato da su nestali Seid Pašić i Ishak Čirkić.

“Moj otac je otjerao konjskim kolima kreč u vreći i posuo to mjesto gdje su bili zakopani, isto u Gornjoj Puharskoj”, rekao je Zenkić.

Drugi svjedok na ovom suđenju Jasmin Delkić, također iz Gornje Puharske, kazao je da mu je 1992. godine bio poznat Sabahudin Kajdić.

“Čuo sam svašta o njemu, dolazio i mene tražio”, rekao je Delkić.

Potvrdio je da ga je viđao u julu i augustu 1992. godine.

“Nosio je uniformu, pušku, kapu, kokardu, kosu imao dužu, bradu”, kazao je Delkić.

Ispričao je da je Sabahudina Kajdića zvanog Saša viđao s Boškom Mudrinićem.

“Dolazio je on po mene, Saša i Boško Mudrinić”, rekao je svjedok, dodavši da mu je pomogao Bojan koji ga je upozorio.

Naveo je i da je čuo od Abaza Delkića da su odvedeni Said Pašić i Ishak Čirkić, te da su ih odveli Saša i Boško Mudrinić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. oktobar.

BIRN