Stručna praksa srednjoškolaca u Republici Srpskoj će se odvijati ove školske godine uprkos pandemiji virusa korona, ali u onim preduzećima koja poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke za svoje radnike.

Saglasni su o ovome predsjednici aktiva direktora srednjih škola u RS.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, kaže za “Nezavisne” da se nalaze u proceduri potpisivanja ugovora s poslodavcima i roditeljima, te da ima dosta zaintersovanih preduzeća s prijedorske regije za pružanje praktične nastave.

“Do 30. septembra smo u fazi potpisivanja godišnjeg ugovora za obavljanje praktične nastave. Ona će se odvijati uprkos pandemiji virusa korona tamo gdje poslodavac poštuje sve epidemiološke mjere za svoje radnike”, rekla je Soviljeva.

Ističe da imaju dosta zainteresovanih preduzeća da pruže praksu, ali da sve zavisi od struke.

“Prakse će uglavnom biti, možda ne u onom obimu u kojem bi bilo da nema pandemije korone, ali će je svakako biti”, kaže Soviljeva.

Ona je dodala da će biti i simboličnih plaćanja prakse, ali da će se to definisati tek nakon završetka ugovora.

“Najbitnije je da učenici savladaju program koji je potreban. Na praksu su neki učenici već krenuli, a većina će od 1. oktobra, kada će biti zvaničan raspored. Dosta je ugostitelja zainteresovano za pružanje prakse”, navela je Soviljeva.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole u Banjaluci, kaže za “Nezavisne” da se praksa sprovodi u preduzećima koja rade u doba korone, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.

“Male su grupe učenika na praksama, od osam do deset učenika. U preduzećima koja ne rade zbog korone, a škola ima potpisan ugovor, praksa se sprovodi u školama”, rekao je Bajić.

Kristina Mrđa, direktorica Tehničke škole u Banjaluci, kaže da se pandemija korone odražava na sve, pa tako i na školstvo i praktičnu nastavu.

“Veliki broj firmi s kojima škola sarađuje po pitanju praktične nastave još nije potpisao ugovore za obavljanje prakse, još čekaju da se situacija smiri. Kada je u pitanju naša škola, praksa se obavlja u smanjenom obimu u odnosu na prošlu godinu i trenutno smo u fazi potpisivanja ugovora”, rekla je Mrđa za “Nezavisne” i istakla da od oktobra očekuju da većina učenika krene na praksu.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, kaže da škole moraju posvetiti dodatnu pažnju kada je u pitanju izvođenje prakse u preduzećima u smislu da li preduzeća poštuju mjere, odnosno da li su učenici bezbjedni.

“Ambicija je da učenici ipak uprkos koroni uz sve mjere opreza obavljaju praksu u preduzećima. Neki učenici su već krenuli na praktičnu nastavu, a neki tek treba da krenu od oktobra nakon što se sklope ugovori do kraja ovog mjeseca”, kaže Đurić za “Nezavisne”.

Naglasio je da je najveće interesovanje preduzeća za deficitarna zanimanja, posebno u drvoprerađivačkoj industriji, gdje se nudi i zaposlenje nakon školovanja.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da očekuju da će se praksa nesmetano nastaviti u ovoj školskoj godini uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje važe za radnike, pa tako i za učenike koji se nalaze na praksi.

“Rad firmi se odvija sada bez značajnog smanjenja. Kao društvena zajednica držimo infekciju pod kontrolom i očekujemo da će se praksa realizovati u onom obimu predviđenom ugovorima koji je bio prije izbijanja pandemije korone, odnosno obim praktične nastave ne bi trebalo da bude smanjen”, rekao je Aćić.

Naglasio je da će kao Unija pokrenuti inicijativu prema Vladi RS da se pojasne poreski i drugi propisi iz radnih odnosa s ciljem da se što više stimulišu i učenici i poslodavci za praktičnu nastavu, posebno kada su u pitanju deficitarna zanimanja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su “Nezavisnim” da se praktična nastava u srednjim školama obavlja kao i do sada, s tim što su škole, ali i privredni subjekti i đaci dužni da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodali su da u saradnji sa školama i privrednim subjektima intenzivno rade na stvaranju što boljih uslova za obavljanje prakse za srednjoškolce u RS.

Nezavisne novine-nezavisne.com