Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 22.09.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 20 lica sa pozitivnim testom na novi virus korona . Do sada se 195 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 18 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 27 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2495 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 10 lica od kojih su 9 lica iz Prijedora i jedno lice iz Kozarske Dubice.

2. Dana 21.09.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.56-1/20 kojim se do 12. 10. 2020.godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,što uključuje i okupljanja kao što su svadbe i slična organizovana okupljanja. Ovim zaključkom se do 12.10.2020.godine ograničava radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06,00 do 24,00 časova. Do 12.10.2020.godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta,muzeji i sl) dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštivanje propisane fizičke distance i uz postavljanje obavještenja na ulazu u objekat o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

3. Republički štab za vanredne situacije je dana 21.09.2020. godine donio zaključak br.56-2/20 o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama kojim se JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor dodjeljuje 100.000 jednokratnih – zaštitnih rukavica, a JZU Dom zdravlja Prijedor se dodjeljuje 10.000 jednokratnih – zaštitnih rukavica.

4. Tim za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor u saradnji sa Udruženjem voćara Prijedor , Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom i angažovanim volonterima izvršio je dezinfekciju javnih površina na području grada Prijedora, a dana 18.09.2020.godine od strane ovog tima izvršena je dezinfekcija svih javnih ustanova na području grada Prijedora

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 56-1/20 od 21.09.2020. godine uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU ” Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br.56-1/20 od 21.09.2020.godine.

3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedor da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-80/20
Datum: 22.09.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković