Sve preventivne mjere za zaštitu od korona virusa u Srpskoj produžavaju se do 12. oktobra, a provođenje mjera od sad će kontrolisati i snage MUP RS, odlučio je Republički štab za vanredne situacije.

Zaključkom Štaba je precizirano da se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična okupljanja.

– Ugostiteljski objekti, bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance – navodi se u zaključku Štaba.

Precizirano je da broj lica, koja će moći da borave u ugostiteljskim objektima, zavisi od površine objekta.

– Uvodi se obaveza ugostitelja i pružaoca usluga u oblasti kulture i umjetnosti, poput muzeja, bioskopa i pozorišta i slično, da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu. Takođe, osim dosadašanjeg nadzora od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije, nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka vršiće i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

EuroBlic-Srpskainfo.com