Zamjenik predsjednika GrO DNS Prijedor Zlatko Ritan rekao je, na konferenciji za medije, da je Stranka prebrodila težak period, kao i da su Prijedor pogodile političke turbulencije, ali da građani zaslužuju da imaju podršku Vlade RS, kao i drugih institucija u BiH. On je naglasio da je nedopustivo da bilo ko prijeti i uslovljava građane Prijedora zbog političkog opredjeljenja. Ritan je u svom izlaganju rekao da oslonac za društvo treba da bude pronatalitetna politika, dodajući da ako mladi budu odlazili iz Prijedora, sve što se radi neće imati svrhu.

– DNS će se u narednom periodu boriti za izgradnju novih vrtića, ali ćemo stvarati prostor u gradskom budžetu kako bi za svu djecu Prijedora boravak u vrtiću bio besplatan. Takođe, u budžetu trebamo pronaći sredstva da se svim osnovcima obezbijede udžbenici – rekao je Ritan.

On je dodao da Prijedor ima vlastito prevozničko preduzeće, te da treba raditi na tome da učenici i penzioneri imaju besplatan javni prevoz, kao i neke socijalne kategorije. Po njegovom mišljenju, jedno od rješenja za zadržavanje mladih je dodjela placeva na gradskom građevinskom zemljištu mladim bračnim parovima kako bi lakše riješili stambeno pitanje. Ritan je poručio da će DNS u Prijedoru nastaviti sa izgradnjom komunalne infrastrukture, prije svega kanalizacione mreže, te da će završetak kanalizacije u Tukovima i Gomjenici biti prioritet.

On je rekao da se očekuje završetak vodovodnog projekata „Crno vrelo“ te da će u naredne četiri godine nastojati realizovati vodovodni sistem “Tomašička jezera“. Industrijska zona u Čirkin polju je, takođe, jedan od projekata čiju realizaciju je najavio Ritan. On se osvrnuo i na priču o obilaznici, rekavši da projekat postoji, ali da je godinama izostajala volja da to bude zajednički projekat svih institucija u RS. Prema njegovim riječima, direktor Puteva RS Nenad Nešić dao je obećanje da će izgradnja obilaznice uskoro biti pokrenuta.

Olivera Brdar Mirković, potpredsjenik GrO DNS Prijedor, rekla je da je ova stranka u prethodnom periodu, kao dio vlasti u Prijedoru, uradila mnogo toga, te da se radi o pozitivnom periodu za razvoj grada.

Ona je dodala da ne bježe od kritike, jer uvijek može bolje, ali da neke stvari Grad nije mogao da radi sam.

– Sve one neopravdane kritike koje dolaze od nekih političkih partija, kojima se želi degradirati sve što smo uradili, dosta govore o onima koji ih upućuju. Zajedno s nama su vršili vlast. Tokom godina bilo je načina da oni koji sada kritikuju, preduzmu korake i doprinesu rješavanju problema koje sad ističu kao isključivu grešku DNS-a – izjavila je Brdar Mirkovićeva.

Ona je dodala da su građani Prijedora ravnopravni sa svim građanima RS, da svoja prava mogu ostvarivati kao i svi drugi, te da ih niko ne može ucjenjivati.

Osvrnula se i na odnos pojedinih medija koji, po njenom mišljenju, konstantno negativno izvještavaju o članovima DNS-a, rekavši da je neophodno objektivno izvještavanje kako bi građani dobili pravo stanje stvari.

Valentina Sovilj, odbornik u Skupštini grada, naglasila je da su mladi nezaobilazan i važan faktor u politici DNS-a.

Klub odbornika ove stranke davao je podršku mladima, glasajući za sredstva u budžetu za brojne projekte: od sporta, obrazovanja, kultrunog života i NVO sektora, rekla je Soviljeva.

– Mladi u DNS-u znaju da smo mi, nešto stariji, uvijek tu uz njih. Ali znaju i to da svojim mladima pokušavamo da nametnemo obavezu odgovornosti prema svakoj izrečenoj riječi i javnom stavu. Učimo da je kvalitet taj koji na kraju bira i koji odlučuje. Biti samo mlad i nije neka referenca, ako iza tog mladog čovjeka ne stoji znanje – navela je Soviljeva.

Ona je dodala da mladi treba da preuzmu odgovornost, a da su oni iskusniji tu da im pokažu da treba da ostanu u Prijedoru i rade na razvoju svog grada.

RTV Prijedor-Kozarski vjesnik