Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 15.09.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora donosi

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 15 lica sa pozitivnim testom na novi virus korona. Do sada se 190 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 17 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 24 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2479 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 5 lica od kojih su 4 lica iz Prijedora i jedno lice iz Krupe na Uni.

2. Dana 14.09.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.55-1/20 kojim se do 28. 09. 2020.godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica. Ovim zaključkom se do 28.09. 2020.godine ograničava radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06,00 do 24.00 časova. Do 28.09. 2020.godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisutstva publike uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

3. Republički štab za vanredne situacije je dana 08.09.2020. godine donio zaključak br.54-4/20 o odobrenju ulaska stranih državljana u BiH kojim se predlaže Savjetu ministara u BiH da donese potrebna akta u cilju omogućavanja ulazaka stranih državljana u BiH , koji posjeduju negativan PCR test na korona virus , a koji nije stariji od 48 sati.

4. Republički štab za vanredne situacije je dana 08.09.2020. godine donio zaključke: br.54-1/20, br.54-2/20 i 54-3/20 o raspodjeli medicinske opreme – respiratora i donaciji ličnne zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama kojima je Bolnici ” Dr Mladen Stojanović” Prijedor dodijeljeno: 6 respiratora – ventilatora VG70, 1 PAP -YN 730, 3 RA700b respiratora, te 1000 zaštitnih odijela.

5. Dana 02.09.2020.godine od strane Odjeljenja za društvene djelatnosti GU Prijedor Gradskom štabu za vanredne situacije upućen je zahtjev za davanje mišljenja o prijedlogu JU “Centar za prikazivanje filmova” Prijedor za početak filmskih projekcija u ovoj Ustanovi.

6. Dana 14.09.2020.godine održan je sastanak Tima za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor kojem su prisustvovali predstavnici Udruženja voćara Prijedor, Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor i volontera kao učesnika u aktivnostima dezinfekcije javnih površina i javnih objekata čija realizacija će početi dana 16.09.2020.godine

7. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije

8. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe , zaduženja i preporuke
1. Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 55-1/20 od 14.09.2020.godine uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU ” Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

2.Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedor da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

3.Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše nadzor nad sprovođenjem mjera prevencije: korištenja lične zaštitne opreme, socijalne distance, dezinfekcije prostora i radnog vremena ugostiteljskih objekata.

4. JU “Centar za prikazivanje filmova” Prijedor može održavati filmske projekcije uz potpuno poštivanje mjera donesenih zaključcima Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije kojima su zabranjena javna okupljanja u grupama većim od 50 lica uz održavanje fizičke distance od 2 m i uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU ” Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

5.Za potrebe dezinfekcije javnih površina i javnih objekata na području grada Prijedora koja se realizuje od strane Tima za dezinfekciju Gradske uprave Prijedor i drugih učesnika potrebno je obezbijediti neophodne količine dezinfekcionih sredstava i druga potrebna zaštitna sredstva radi efikasne i bezbjedne realizacije ove aktivniosti.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-79/20
Datum: 15.09.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković