stop nelegalnom prevozuAkcioni plan za sprečavanje nelegalnog prevoza roba i putnika sadrži niz mjera na svim nivoima vlasti, a preporuka Vlade Republike Srpske lokalnim zajednicama je intenzivirati rad komunalne policije i lokalne inspekcije u ovoj oblasti, izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske za drumski saobraćaj Nataša Kostić.

Ona je navela da ima više različitih pojava nelegalnog prevoza, kao što je potpuno nelegalni prevoz putnika neregistrovanim putničkim autima, takozvani neuredni prevoz gdje prevoznici iz Federacije BiH neuredno rade u Republici Srpskoj, te javni prevoz stvari prevoznika registrovanih isključivo za vlastite potrebe.

“Nelegalni prevoz je najizraženiji u prevozu lica putničkim autima na određenim relacijama, posebno međunarodnim, a u lokalnim zajednicama imamo ljude koji ispred autobusa kupe putnike i napalaćuju prevoz po cijeni autobuske karte”, kazala je Kostić novinarima u Prijedoru gdje je danas održan prvi u nizu radnih sastanaka na kojima će biti razmatrani načini rješavanja problema nelegalnog prevoza u Republici Srpskoj.

Glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković pojasnio je da su različiti nivoi vlasti nadležni za međunarodni, međuentitetski, entitetski, područni i lokalni prevoz, ocijenivši da je međunarodni prevoz najozbiljniji problem jer regulativa ne omogućuje graničnoj policiji redovan nadzor u okviru njihovih zadataka.

“Nelegalni prevoz je podrivanje poreskog sistema i nije bezbjedan. Širom Republike Srpske predstavićemo akcioni plan za sprečavanje nelegalnog prevoza, napraviti raspored, uvrditi prioritete i mjesečno i kvartalno pratiti efekte”, kazao je Drašković.

On je naveo da su kazne za nelegalan prevoz lica i tereta za fizička lica od 500 do 1.500 KM, a za pravna od 1.000 do 5.000 KM.

“Ukupan iznos sankcija republičkog saobraćajnog inspektorata u prošloj godini je 74.000 KM u oblasti drumskog prevoza. Za nelegalni prevoz imali smo 33 sankcije od kojih je samo jedna izvršena, a sve ostale su na sudu, jer stranke uglavnom traže sudsko postupanje, a to traje” , dodao je Drašković.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Dragoslav Mihajlović rekao je da je ova negativna društvena pojava toliko uzela maha da je ozbiljno ugrozila rad legalnih prevoznika koji, po tom osnovu, gube oko tri miliona maraka godišnje.

“Zato smo sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Republičkom upravom za inspekcijske poslove uradili akcioni plan, nešto od zakonskih i podzakonskih akata je već završeno, nešto je u proceduri i vjerujemo da će znatno umanjiti ove gubitke”, dodao je Mihajlović.

U Republici Srpskoj ima oko 1.400 pravnih lica licenciranih za prevoz stvari i lica.

SRNA