U Policijskoj upravi Prijedor, 15.09.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za mjesec avgust tekuće godine, prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Načelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti.

U mjesecu avgustu ukupno je evidentirano 80 krivičnih djela, od čega 21 po nepoznatom izvršiocu ili 26% od ukupno evidentiranih. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 91%, a rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom počiniocu iznosi 70%.

U mjesecu avgustu, na području Policijske uprave Prijedor, kontrolisano je i evidentirano 43 ilegalna migranata. S obzirom na novonastalu situaciju na području opštine Krupa na Uni i povećano prisustvo migranata na međuentitetskoj liniji, a koja je nastupila nakon odluke Vlade Unsko – Sanskog kantona, policijski službenici Policijske uprave Prijedor preduzimaju sve mjere i radnje na očuvanju lične i imovinske bezbjednosti građana na području opštine Novi Grad i Krupa na Uni.

Načelnik Policijske uprave naglasio je da su, u avgustu mjesecu ove godine, intenziviranjem rada iz oblasti imovinskog kriminaliteta ostvareni dobri rezultati. U izvještajnom periodu evidentirano je 28 krivičnih djela odnosno 44 % manje u odnosu na prethodni period. Ukupna rasvjetljenost u ovoj oblasti iznosi 77%, što je više u odnosu na prethodni period. Turistička sezona u mjesecu avgustu i pored specifičnosti u pogledu izostanka masovnog dolaska naših građana iz inostranstva protekla je na zadovoljavajućem bezbjednosnom nivou.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirano četiri krivična djela, čijim je izvršenjem pričinjena materijalna šteta u iznosu oko 38.000,00 KM. U toku mjeseca avgusta evidentirano je četiri krivična djela i 10 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, i tom prilikom oduzeta je određena količina opojne droge.

Tokom avgusta mjeseca iz oblasti javnog reda i mira evidentiran je 51 prekršaj ili 27% više u odnosu na uporedni period prošle godine.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin rekao je da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano ukupno osamdesetičetiri (84) saobraćajne nezgode, što je za oko 30% manje u odnosu na uporedni period. Na području Policijske uprave Prijedor u mjesecu avgustu evidentirane su dvije saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima.

Načelnik Milašin istakao je da je Policijska uprava Prijedor, tokom avgusta mjeseca, u okviru preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ i „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ sprovela niz aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, što će se nastaviti i u narednom periodu, te je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, te prilagode brzinu kretanja uslovima puta a naročito u neposrednoj blizini školskih ustanova i na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici, s obzirom da je početkom mjeseca septembra započela nova školska godina.

Načelnik Policijske uprave Prijedor, ističe da je potrebno da vozači posebnu pažnju posvete pješacima i biciklistima van naseljenih mjesta, zbog nastupajućeg perioda u kojem dolazi do smanjene vidljivosti u saobraćaju.

PU Prijedor