Pse lutalice u Prijedoru na nekoliko lokacija hrane pojedini građani i na razne načine sprečavaju radnike Komunalnog preduzeća da ih uklone sa ulica.

Tako je i sa čoporom pasa koji je kod nove zgrade Pošte napao i izujedao 16-godišnju djevojčicu.

Odbornik u Skupštini grada Prijedora Slavko Švraka, koji je zaposlen u Željeznicama RS, priča da iz svoje kancelarije posmatra ovo mjesto kod Pošte na kojem se okupljaju psi.

– Od proljetos sam nekoliko puta zvao Komunalno preduzeće, jer su psi napadali radnike Željeznica RS i ometali ih u poslu. Šinteri su dolazili i hvatali ih i nemam zamjerku na njih, ali postoje dvije žene koje redovno dolaze i hrane pse lutalice iako sam ih upozoravao da to nije u redu – kaže Švraka.

Rukovodilac Radne jedinice „Deponija i reciklaža“ prijedorskog Komunalnog preduzeća, u čijem je sastavu i higijeničarska služba, Zoran Bulić, vjeruje da je napad na djevojčicu mogao biti spriječen.

– Mi smo postavili na tom mjestu kod Pošte zamku, odnosno kavez za hvatanje pasa, ali ga je neko ukrao. Pitam se da li gospođe koje hrane pse kod Pošte i oni koji su ukrali zamku sada mirno spavaju kada su ti psi ugrizli dijete – navodi Bulić.

Ističe da se u svom radu stalno susreću s opstrukcijama “takozvanih ljubitelja životinja” i da su im oni veći problem od pasa lutalica.

– Ti ljubitelji životinja nas optužuju da nehumano postupamo sa psima i da ne treba tako da ih hvatamo, a nakon nekoliko njihovih opstrukcija u uklanjanju pasa s ulica dolazilo je, nažalost, do ujeda od strane tih istih pasa lutalica. Pored zamke kod Pošte, ukrali su nam i zamku na parkingu kod „Celpaka“ – ističe on.

Bulić tvrdi da nijedna higijeničarska služba u svijetu ne može da ukloni sve pse lutalice sa svoje teritorije, bez obzira na opremu kojom raspolaže.

– U drugim zemljama rade kastraciju, sterilizaciju, čipovanje pasa i vode centralne evidencije. Ne vrijedi ništa ako je pas označen, a mi nemamo čitač i ne možemo očitati ko je i šta je, ali to treba na nivou BiH biti riješeno – smatra on.

Bulić dodaje da su problem i građani, koji nemaju dovoljno razvijenu svijest o postupanju sa svojim ljubimcima.

– Pojedinim vlasnicima su psi fini dok su mali, ali kada porastu i počnu raznositi papuče, napadaju i laju i ne mogu spavati od njih, onda ih odvežu i puste. Ako vlasnik pusti psa namjerno, a nije prijavio njegov nestanak, treba da budu velike novčane kazne za njega. Higijeničarska služba je na kraju lanca koji je nadležan za brigu o lutalicama, a sve su oči uprte u nas – smatra Bulić.

Poručuje građanima da ne puštaju pse na ulicu već da pozovu Komunalno preduzeće na broj telefona 052/222-109.

– Molim građane za strpljenje ukoliko čekaju da dođemo po psa, jer nam se ne isplati ići po jednog psa u udaljena mjesta već čekamo da ih bude nekoliko u blizini – objašnjava on.

Bulić kaže da je trenutni prioritet ukloniti sve pse koji se nalaze u blizini Pošte zbog napada na djevojčicu, jer ih ima par koji se kriju. On uvjerava da je broj lutalica manji nego u ranijem periodu.

– U Prijedoru nema više lutalica nego inače, povremeno se pojave agresivniji čopori. Ove godine smo uhvatili ili preuzeli preko 500 pasa, od čega je 85 udomljeno, i to je dobar procenat. Ranije ih je bilo oko 100 mjesečno koje smo uklanjali. Uvijek je bilo ujeda pasa lutalica, ali kada smo mi bili djeca pse su ubijali lovačkom puškom, dok ih mi sklanjamo s ulice na human način – tvrdi on.

OPREMA ZA HVATANJE
Radnici prijedorske Higijeničarske službe imaju pušku čijim strelicama omame agresivnog psa kako bi ga lakše uhvatili. Međutim, dešava se da pogođeni psi pobjegnu i sakriju se na nepristupačana mjesta dok ne popusti dejstvo strelice koje je inače blago.

Kažu da je efikasan i bezbjedan kavez za hvatanje lutalica. U kavezu visi kost koja je špagom zavezana za vrata. Kada pas uđe u kavez i povuče kost, automatski sebe zatvara.

Mještanka Vrbica Radana Radlović priča da su zahvaljujući ovom kavezu riješili svoj problem s lutalicama.

-Bilo ih je 10-ak, počeli su napadati ljude i djecu na biciklima, a noću se nije moglo spavati od njih. Pozvali smo Komunalno preduzeće čiji su radnici donijeli kavez i sve ih pohvatali – priča zadovoljno ova Prijedorčanka.

EuroBlic-Srpskainfo.com