Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su saznali da je optuženi otišao u Siriju.

Faiz Ališić, brat optuženog, kazao je da su živjeli u Ališićima kod Prijedora. Njegov brat Emir, kako je naveo, u jednom trenutku se okrenuo vjeri. Rekao je da se oženio i preselio kod supruge u Zavidoviće, a potom u Ošve kod Maglaja.

Svjedok je ispričao da je bio u dobrim odnosima s bratom i da su se posjećivali dok nije čuo da je otišao u Siriju negdje 2013. godine. Prema njegovim saznanjima, Emir Ališić se jednom vraćao iz Sirije, te je opet otišao, a za njim i supruga sa djecom.

Ališić je kazao da je s bratom povremeno komunicirao preko Vibera i da bi ga tada upitao za zdravlje i djecu.

On je rekao da nije znao ni u kojem je gradu, ni zašto je otišao u Siriju.

Na pitanje Odbrane, kazao je da nije znao ni kako je optuženi došao u Siriju ni šta je radio, odnosno da li je bio pripadnik neke jedinice.

Potvrdio je da je Emir Ališić za vrijeme rata u BiH bio teško ranjen.

Ališiću je na teret stavljeno da je u decembru 2013. otišao u Siriju, gdje se borio u jedinicama na strani takozvanog ISIL-a.

Mirzeta Ališić, supruga svjedoka Faiza Ališića i snaha optuženog, navela je da se Emir Ališić oženio sa Sadžidom i preselio u Zavidoviće. Napomenula je da su dobili troje djece, a da je Sadžida imala još troje iz prethodna dva braka.

Svjedokinja je rekla da je čula za odlazak Ališića u Siriju, a da joj je Sadžida poslije kazala da ide i ona sa djecom.

Ona je rekla da se jednom čula sa optuženim za vrijeme njegovog boravka u Siriji.

Na pitanje branioca Bakira Hećimovića, svjedokinja je kazala da ne zna kako je i zašto optuženi otišao u Siriju, šta je tamo radio, ni da li je pripadao nekim oružanim formacijama.

Hasan Buljubašić, kome je optuženi očuh, rekao je da su živjeli na području Zavidovića, a da su se kasnije preselili u Ošve kod Maglaja, gdje je Emir kupio kuću sa Hamidom Fojnicom.

On je kazao da je sa očuhom bio u dobrim odnosima do 2013. godine, kada je otišao u Siriju.

Buljubašić je naveo da o tome nisu razgovarali i da nije podržavao očuhov odlazak u Siriju.

Kako je rekao, kasnije je ispratio majku, braću i sestre. Naveo je da mu je majka kazala da ide u Tursku i da će se vratiti za dva mjeseca, ali da je do danas nije vidio.

U početku mu majka, izjavio je svjedok, nije htjela reći gdje je. Unazad godinu ili dvije, kako je dodao, zna da je zarobljena u Siriji.

Na pitanja Odbrane, Buljubašić je odgovorio da ga optuženi nije nagovarao na stvari u vezi s vjerom, kao ni da “ide na put”.

Službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdio je da je sa kolegama sačinio službenu zabilješku u kojoj je govorio i o učešću Emira Ališića u jednoj od jedinica u Siriji.

Svjedok je rekao da su veće jedinice bile takozvane ketibe, na čijem čelu su bili emiri. Ketibe su, kako je dodao, bile pod “devlom”, odnosno Islamskom državom.

On je pojasnio da su unutar ketiba bile manje formacije. Neke od njih su, kako je naveo, vodili Bajro Ikanović iz BiH i Goran Pavlović iz Srbije.

Svjedok je kazao da su razmjenom informacija sa drugim agencijama dobili obavještajna saznanja da je Ališić bio u jednoj od jedinica. On braniocu nije mogao otkriti više detalja o ovim saznanjima.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. septembar.

BIRN