Otvoreno pismo ministru Alenu Šeraniću

Gospodine ministre,

I Vi ste vjerovatno još davno naučili staru narodnu mudrost “kako budala, kamenja i krivih drva” nikada neće nestati. I Vi ste se vjerovatno uvjerili kako je je idiotizam sveprisutna kategorija. Na žalost.

No, Gospodine ministre, ono s čime sam se ovih dana susreo, a usko je povezano sa Vašom djelatnošću, prevazilazi i narodnu mudrost i gore pomenutu kategoriju.
Naime, neko nadasve pametan (čitajte dokon) je smislio kako, da bi ste otišli na kontrolni pregled u Srbiju ( i ne samo Srbiju) više nije dovoljna uputnica iz bolnice u lokalnim zajednicama i odobrenje Republičkog fonda, već bolesne osobe morate dovoditi u Banja Luku, kako bi u njoj neko napravio “stručni pregled” i dao svoje mišljenje istom tom Fondu.

Zašto Gospodine ministre?

Da li to znači da ljekari u bolnicama u lokalnim zajednicama nisu dovoljno stručni? Ne vjerujem!

Ni ljekari u Banja Luci svoje fakultete i sve ostalo nakon toga nisu završili na Sorboni, Harvardu i slično.

Da li možda iz razloga što postoje mahinacije s tim uputnicama i odobrenjima? Ne znam, i ne želim da znam.

Znam jedino da se, ukoliko postoji neki razlog on ne otklanja. Gospodine ministre, ovakva nepromišljena odluka je na štetu bolesnika i gradjana Republike Srpske.

Pomislite, Gospodine ministre, kako je nekom kome je Banja Luka 500 kilometara udaljena (mada se i mojih 50 kilometara ponekad čini ogromnom preprekom) doći s bolesnikom u “stručnu Banja Luku”, po “stručno mišljenje.”

Onaj koji je došao do ove “revolucionarne ideje” vjerovatno nije. On se vjerovatno na poslu premješta s guza na guz i smišlja kojekakve idiotluke. Za to je, Bože moj, plaćen.

Gospodine ministre, priču o Korona virusu sam namjerno ostavio za kraj, jer i da je nema, ovaj potez bi bio dovoljno idiotski sam po sebi. Ali, tek u svjetlu Korona virusa, kada bolesne osobe morate dovoditi u Banja Luku, u kojoj ruku na srce svakodnevno ima najviše registrovanih oboljelih od ovog virusa, taj idiotizam dobija na snazi.

Gospodine ministre, ovo pitanje je od narodnog (nacionalnog) interesa, a ne tamo neko premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva i Jerusalim (što je do sada učinila samo SAD-e i gle čuda svjetska sila Gvatemala). A ne niko od evropskih zemalja, kolonijalističkih partnera SAD-a.

Želio sam samo da Vam se obratim u ime svih onih koji su zdravstveno i finansijski pogodjeni ovim genijalnim rješenjem, koji će, ubjedjen sam spasiti zdravstvo Republike Srpske. Uzdravlje Gospodine ministre !

Ogorčeni roditelj Zoran Baroš