Na području Prijedora trenutno je 14 lica pozitivno na virus korona, 180 se oporavilo od oboljenja kovid 19, a 17 je preminulo, saopštio je danas gradski Štab za vanredne situacije.

“U kućnoj izolaciji je 38 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 2.435 lica. U kovid bolnici smještena su dva lica iz Prijedora i po jedno iz Oštre Luke, Kostajnice i Krupe na Uni”, navodi se u saopštenju.

Gradski štab za vanredne situacije uputio je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske zahtjev za proširenje kapaciteta kovid odjeljenja prijedorske bolnice “Doktor Mladen Stojanović” da bi u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja oboljelih bio omogućen njihov smještaj i liječenje.

Štab apeluje na stanovnike Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a, prije svega, da održavaju fizičku distancu od dva metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

“Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola na području Prijedora da u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije organizuju rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za javno zdravstvo Srpske za sprečavanje pojave i širenja kovida 19 na radnom mjestu, te da subotom samostalno dezinfikuju ulaze i holove školskih objekata”, navodi se u saopštenju.

Tim za dezinfekciju obavezan je da periodično, svakih 15 dana izvrši dezinfekciju javnih površina i objekata javnih ustanova na području Prijedora.

“Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u skladu sa instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše nadzor nad sprovođenjem mjera prevencije – korištenja lične zaštitne opreme, socijalne distance, dezinfekcije prostora i radnog vremena ugostiteljskih objekata”, dodaje se u saopštenju.

SRNA