Jedan učenik Mašinske škole Prijedor pozitivan je na virus korona i škola je odmah po saznanju striktno primijenila protokol propisan od Ministarstva prosvjete i kulture i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je Srni direktor škole Dijana Šobot.

“Najvažnije je da se učenik trenutno dobro osjeća i da je dobrog stanja”, rekla je Šobotova.

Prema njenim riječima, učenik je u školu došao u utorak, 1. septembra, po raspored časova i po informacije i u tom odjeljenju je ukupno devet đaka, a u školi ni prije toga prvog dana nastave nije bio, kao ni danas ni juče.

“Riječ je o veoma savjesnom i odgovornom đaku. Već od utorka popodne javio se razrednom starješini i požalio se na zdravstvene tegobe, na šta mu je razrednik odgovorio da se javi ljekaru i da ne dolazi u školu. Danas se takođe javio razredniku i saopštio da je pozitivan na virus korona, a razrednik je obavijestio mene”, navela je ona.

Šobotova je rekla da je ona o slučaju obavijestila Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kako i nalaže protokol, i da je Higijensko-epidemiološka služba naložila kućnu izolaciju za svih devet đaka iz tog dijela odjeljenja, a školi da nastavi provoditi mjere kao i do sada u skladu s propisanim protokolom.

“Mi smo još prošle sedmice HES-u dostavili spiskove svih grupa, a danas smo za konkretnu grupu dostavili i brojeve telefona i Higijensko-epidemiološka služba dalje postupa po svojim procedurama”, dodala je Šobotova.

Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije u Gradskoj upravi Prijedor Stevica Dronjak rekao je da se sve prijedorske škole pridržavaju propisanih mjera i protokola, a da neke među njima su otišle i korak dalje odnosno i više nego što se zvaničnim odlukama Ministarstva i Instituta nalaže.

“To će tako ostati i dalje, ali evo ovaj jedan slučaj prvog dana nastave pokazuje nam svima da opreza mora biti stalno. Oprezni moraju biti ne samo nastavnici i osoblje u školama, nego i roditelji i đaci, a i prevoznici koji obavljaju uslugu prevoza đaka”, naglasio je Dronjak.

On je najavio da će do kraja sutrašnjeg dana sve osnovne i srednje škole, sve područne škole osnovnih škola, te Muzička škola “Savo Balaban” i Centar “Sunce” dobiti beskontaktne toplomjere, ukupno 57 ovih sprava, za šta su se zajednički pobrinuli Gradska uprava i ovdašnja kancelarija italijanskog Udruženja Program Prijedor.

“„Apelovao bih takođe na đake da se ne zadržavaju ispred škola u grupama, jer je takva pojava primijećena u pojedinim brojnijim školama, kao i na osoblje da takve pojave sprečavaju”, poručio je Dronjak.

SRNA