Mještani Kozarca, Kozaruše, Kamičana i Kevljana kod Prijedora okupili su se danas na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka na ulazu u Kozarac kako bi iskazali nezadovoljstvo trasom auto-puta Prijedor-Banjaluka i od nadležnih institucija zatražili njenu izmjenu kako bi što manje imanja bilo obuhvaćeno eksproprijacijom.

Organizator skupa Sabahudin Garibović rekao je novinarima u Kozarcu da mještani žele skrenuti pažnju donosiocima odluka o budućoj trasi auto-puta, te dodao da građani nisu zadovoljni.

Mesud Trnjanin iz susjednog Trnopolja rekao je da je ovaj kraj doživio tri vlasničke transformacije u posljednjih stotinu godina – prilikom formiranja Nacionalnog parka Kozara, prilikom formiranja ribnjaka Saničani i prilikom komasacije zemljišta u selima Kamičani, Hrnići i Balići.

“Ovo sada bi bio četvrti put. Građani jednostavno više ne žele pomjerati se sa svojih kućišta i pozivam Vladu i predsjednika Republike Srpske, Predsjedništvo BiH i Savjet ministara i visokog predstavnika da se uključe u rješavanje ovog problema, tim prije jer je riječ o povratničkoj populaciji”, naveo je Trnjanin.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić rekao je da su od 170 primjedbi sa javne rasprave o ponuđenoj trasi auto-puta uvažene dvije u potpunosti i tri djelimično, te naglasio da jesu moguća i tehnička rješenja koja ne bi ugrozila mještane – bilo da postojeća pruga bude između auto-puta i naselja, bilo da 15 kilometara trase ide postojećim ribnjakom.

“Imam informaciju da je juče bio sastanak u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske i da je institut koji je projektant stava da je najveći dio primjedbi opravdan, te da će se o tome voditi računa. To meni daje pravo na optimizam da će se naći rješenje koje odgovara i mještanima na terenu, a ne samo investitorima”, rekao je Bratić.

Veliki broj primjebi iznesen je 4. marta u Prijedoru na javnoj raspravi o nacrtima Plana parcelacije za auto-put dionica Banjaluka-Prijedor i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu auto-puta dionice Banjaluka-Prijedor.

Učesnici i te javne rasprave i današnjih protesta naglasili su da niko nije protiv prosperiteta i gradnje auto-puta, ali da jesu protiv predložene trase.

U Policijskoj upravi Prijedor novinarima je rečeno da su organizatori skupa obavili više razgovora sa policijom prilikom pripreme današnjeg događaja i da su ispoštovali i zakone i epidemiološke mjere.

SRNA