U industrijskoj zoni “Celpak” u Prijedoru otvorena je fabrika za proizvodnju industrijskih vreća “Raundlajner” u kojoj je trenutno zaposleno 14 radnika.

Direktor firme “Raundlajner” Osman Džamastagić je rekao da pretežno zapošljavaju žene koje rade u dvije smjene na pet mašina.

-U narednom periodu je predviđeno da u ovoj hali bude ukupno 17 mašina i do kraja godine će biti zaposleno 50 ljudi. Ovo je proizvodnja plastičnih vreća za industriju. U te vreće se stavi ljepilo, farba, puder, brašno i sve ostalo što se može transportovati u buradima u koje se stave vreće, jer pranje buradi iziskuje veće troškove. Znači stave se u vreće i transportuje se, vreća se rashoduje, a bure ostaje čisto-objašnjava Džamastagić.

On dodaje da je sva proizvodnja namijenjena za inostrano tržište.

-Do sada smo izvezli dva kamiona po 32 palete i za ovu sedmicu imamo spreman kamion koji vozimo za Češku i Njemačku-kaže on.

Finansijski direktor matične firme u Njemačkoj Feliks Zontag, priča da je uprava tražila pogodno zemljište za otvaranje novog pogona i da su tim tragom stigli u Prijedor. On kaže da im je grad na Sani preporučio Džamastagić koji je ranije boravio u Njemačkoj. Ističe da je uz nekoliko bitnih faktora za izbor Prijedora presudila blizina Evropskoj Uniji, jer je transport vreća jedan od najvećih troškova njihove proizvodnje.

-Vrlo smo zadovoljni gradom Prijedorom i gradonačelnikom, imamo vrlo korektan odnos i od samog su početka bili dobar partner za saradnju i ponudili su nam ruku prijateljstva-rekao je Zontag.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da će predstavnici firme “Raundlajner” biti promoteri Prijedora uz nadu da će posredovati u dovođenju novih investitora. Đaković je istakao da je grad u strategiji ekonomskog razvoja ponudio čitav set mjera i institucionalnu podršku domaćim i inostranim investitorima.

-Ovo je primjer da je naš čovjek iz dijaspore bio u kontaktu sa vlasnikom firme u Njemačkoj i predložio Prijedor. Pripremili smo im infrastrukturu za dolazak jer ovaj prostor je bio zarastao u šumu. Ovo je prva od tri hale koje namjeravaju graditi na ovom prostoru. Procjena je da će zaposliti oko 200 radnika-kaže on.

Đaković priča da je Gradska uprava predstavnike ove firme uputila da razgovaraju sa ostalim privrednicima u Prijedoru.

-Oni su to uradili i opredijelili se za Prijedor jer su od ostalih investitora saznali kako je poslovati u Gradu Prijedoru-tvrdi Đaković.

On je podsjetio da je u Industrijskoj zoni “Celpak” povoljan otkup zemlje za privrednike i da je to utvrđeno odlukom Skupštine grada.

-Za prvog stranog investitora “Kolektor” smo imali specifičan paket koji je bio prvi paket u industrijskoj zoni gdje smo ponudili izgradnju hale do konstruktivne faze, a oni su od prvog dana preuzimanja hale i ugradnje ostalih instalacija i mašina, počeli da plaćaju naknadu u visini kreditne rate koju plaća grad, tako da mi otplaćujemo kredit njihovim uplatama, a njima je u tom trenutku bila značajan pomoć da ne aktiviraju pun iznos novca-rekao je on.

Đaković kaže da posredstvom Agencije za ekonomski razvoj “PREDE” privrednici lakše i brže dobijaju neophodnu dokumentaciju.

-Nadamo se da ćemo uskoro završiti i ono što nam je preostalo u Celpaku ,a što je virus korona zaustavio. Po mojoj prvoj procjeni je bilo da ćemo ove godine popuniti čitavu industrijsku zonu, ali ljudi se nisu kretali zbog virusa korona. Pored pet firmi koje se trenutno grade, pregovaramo sa još pet firmi koje će ovde graditi hale i zapošljavati građane. Procjenjujemo da ćemo ukupno kroz ove sve firme zaposliti oko 1.500 radnika-najavio je Đaković.

www.prijedorgrad.org