vladimir malbasicProfesor Vladimir Malbašić iz Prijedora imenovan je za dekana Rudarskog fakulteta Prijedor Univerziteta u Banjaluci, naslijedivši na toj poziciji dugogodišnjeg dekana Nadeždu Ćalić iz Beograda.

Malbašić je najavio da će njegov prioritetni cilj na ovoj dužnosti biti pokretanje i razvijanje novih studijskih programa, jer se sada na prvom ciklusu studira samo rudarstvo, a na drugom rudarsko i geološko inženjerstvo.

“Treba da radimo na novim studijskim programima i prvog i drugog ciklusa, odnosno na uvođenju geologije i geološkog inženjerstva. Treba da poboljšamo uslove rada u smislu dodatnog laboratorijskog, računarskog i softverskog opremenja, kao u uslove rada i standarda studenata”, rekao je Malbašić Srni.

On je rekao da je potrebno pozicionirati Rudarski fakultet u saradnji s privredom, kao i u naučno-istraživačkim i istraživačko-razvojnim projektima.

“Radićemo na tome da konkretni projekti s privredom budu jedan od izvora finansiranja rada fakulteta i kadrova, i to je vrlo bitan cilj”, poručio je Malbašić.

Na konkursu za izbor novog dekana Rudarskog fakulteta Prijedor Malbašić je bio jedini kandidat, a odluku o njegovom imenovanju donijelo je naučno-nastavno vijeće ove visokoobrazovne ustanove na sjednici održanoj 24. decembra prošle godine.

Malbašić je rođen 12. marta 1966. godine u Prijedoru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Rudarsko-geološki fakultet završio je u Beogradu, gdje je i magistrirao 2004. i doktorirao 2007. godine. Na Rudarskom fakultetu Prijedor radi od 2000. godine, od 2009. je s nastavničkim zvanjem i u stalnom radnom odnosu, a 2013. godine napredovao u zvanje vanredni profesor.

Autor je stotinjak projekata u rudarstvu, koautor u više od 30 ekonomskih studija izvodljivosti, više od stotinu ekoloških elaborata i više od 50 geoloških elaborata. Prethodno je radio u Rudniku željezne rude “LJubija” Prijedor, u privatnoj firmi “Rudprom” Prijedor i na Rudarskom institutu Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com