U Prijedoru je večeras promovisana nova knjiga Mihajla Orlovića pod nazivom “Sin oklevetane majke”.

Zlatko Јurić, koji je govorio o knjizi u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije”, istakao je da je Orlović u novom djelu nadrealističkim postupkom opisao svijet između života i smrti.

– Novi roman Mihajla Orlovića iziskuje čitaoca sa iskustvom. Orlović svojom dinamikom, groteskom i stilskim postupcima daje novo čitalačko iskustvo – rekao je Јurić.

Orlović je rekao da je dvije priče pretočio u jednu u 23. knjizi koja je, kako je naveo, nastajala malo duže nego prethodne.

– To je trajalo otprilike pet-šest godina i u tom međuvremenu sam je dograđivao i u tome uživao. Radio sam je na nekoliko mjesta da bi bila autentičnija i uvjerljivija – istakao je Orlović.

On je naveo da njegov glavni junak doživljava komu, odnosno da je on doživio komu i iskustva prenio u tu priču.

– Tu je i priča mog prijatelja koji je doživio nesreću, odnosno odbijanje od sredine u kojoj je odrastao, jednu kaznu – rekao je Orlović i dodao da knjiga zbog epidemiološke situacije nije imala više od dvije-tri promocije.

Mihajlo Orlović je književnik i dugogodišnji novinar, te autor više od 20 knjiga proze, poezije i zapisa, brojnih novinskih, radijskih i TV reportaža, kao i dokumentarnih filmova.

Zastupljen je u više antologija srpske poezije i pripovijetki, a djela su mu prevođena na desetak jezika.

SRNA