Norveški državljanin porijeklom iz BiH Zihrija Krkić osuđen je na 21 godinu zatvora nakon što je proglašen krivim za ubistvo dvojice muškaraca u kafiću u Trnopolju kod Prijedora.

On je 28. jula 2014. godine usmrtio dvojicu muškaraca koristeći automatsko oružje.

Okružni sud u Dramenu donio je odluku o kazni u trajanju od 21 godine, uz obavezno služenje kazne od minimum deset godina.

Advokat odbrane Ojvind Bratlien je za “TV 2” rekao da bi jedina prava presuda bila oslobađajuća.

U trenutku ubistva nije bilo očevidaca niti bilo kakvih svjedoka koji su vidjeli potencijalnog počinioca povezanim sa tim činom.

Krkić je 2014. godine boravio u BiH tokom godišnjeg odmora, a policija u BiH ga je uhapsila dva dana nakon ubistva.

On je na suđenju u BiH prvobitno osuđen zbog protivzakonitog posjedovanja oružja, ali je pušten jer je već odslužio tu kaznu dok je bio u pritvoru godinu dana.

Vrhovni sud BiH poništio je 2016. godine odluku o oslobađanju Krkića (47) i planiran je novi sudski postupak protiv njega, ali izručenje nije bilo moguće jer je on državljanin Norveške.

Krkić je u istom periodu osuđen na šest godina zatvora zbog ozbiljnog slučaja nasilja u Norveškoj, a policija je pronašla nekoliko video-snimaka koji bi mogli biti važni za slučaj ubistva u Trnopolju.

Norveška policija je nedugo zatim započela istragu o slučaju u Trnopolju i na kraju je pokrenut krivični postupak protiv Krkića.

Krkić je na sudu u Norveškoj odbio da objasni svoje postupke.

Jedan od najvećih problema u slučaju bile su okolnosti u vezi sa oružjem kojim je počinjeno ubistvo, automatskom puškom “kalašnjikov” koja nije pronađena.

Međutim, policija je pronašla video-snimak od 28. jula 2014. godine, datuma kada je izvršeno ubistvo, na kojem su prikazani Krkić i nekoliko članova njegove porodice kako koriste razno oružje tokom proslave “Islamske države”, a na snimku Krkić u rukama drži “kalašnjikov”.

Policija u BiH pretražila je Krkićevu farmu i pronašla municiju i okvire koji odgovaraju vrsti oružja kakva je puška “kalašnjikov”.

Krkić je tvrdio da nije znao za pomenuto oružje.

Sud smatra da takvo objašnjenje nije posebno kredibilno.

“TV 2” piše da je Krkić bivši borac koji je učestvovao u “ratu na Balkanu tokom devedesetih” i da stručnjaci tvrde da ispunjava sve kriterijume za uspostavljanje dijagnoze disocijalnog poremećaja ličnosti.

Sud u Dramenu saopštio je da je Krkić osuđen jer sud vjeruje da je norveški državljanin pokazivao nasilno ponašanje u posljednjih 25 godina i da postoji realna i konkretna opasnost da će počiniti nova teška krivična djela ukoliko danas bude oslobođen.

SRNA
Foto – nezavisne novine – vg.no