Manifestacija “Plodovi ljeta” otvorena je danas u Prijedoru u organizaciji Udruženja voćara “Prijedor”, a trajaće do 3. septembra.

Voćari su pozvali sugrađane da dođu na Mali trg i na štandovima pronađu svježe voće i voćne prerađevine, a uz poštovanje svih mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona.

Stanko Mršić u selu Babići, koji ima voćnjake površine oko 2,5 hektara sa 1.000 stabala kruške, 1.500 stabala jabuke, malo šljive i četiri do pet dunuma jagode godišnje, rekao je da je voćarstvo unosan posao kada se poklope uslovi, ali da u posljednje četiri godine ekstremni vremenski uslovi ne idu na ruku voćarima.

“Ove godine rod kruške je sedam do osam tona, umjesto očekivanih 30, jabuka je opstala i biće je 70 do 80 odsto, a na istom terenu urod šljive je desetkovan. I ove godine najbolje sam prošao sa jagodom”, rekao je Mršić novinarima u Prijedoru.

Mršić je naglasio da se voćari udružuju u zadruge i da to pomaže organizovanu preradu i plasman, kao i da se nabavljaju mini hladnjače.

“Prodaja ove godine ide malo teže jer je manje ljudi ili su skeptični, a teško ide i sa radnom snagom potrebnom za berbu”, dodao je Mršić.

“Plodovi ljeta” su prva organizovana manifestacija Udruženja voćara Prijedora na otvorenom u 2020. godini, jer su zbog pandemije izostale ranije tradicionalne manifestacije poput Dana jagoda.

SRNA