Nenad Radoš iz Novog Grada sutra će iz rodnog grada krenuti na putovanje dugo oko 500 kilometara, tokom kojeg će obilazeći biciklom gradove u BiH skrenuti pažnju na opasnost od odlagališta radioaktivnog otpada, te na apsurd da je BiH, blokiranjem formiranja ekspertskog tima, sama sebi vezala ruke da Hrvatsku spriječi u namjeri da radioaktivni otpad odlaže na samoj granici.

Radoš je rekao Srni da je akcija “Biciklima protiv RAO” bila planirana za juli, kada je sa još jednim sugrađaninom trebalo da stigne do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu sa istom porukom.

On je naveo da je pandemija virusa korona promijenila planove jer nije moguće nesmetano putovanje u inostranstvo, ali nije u potpunosti zaustavila akciju.

Radoš kaže da će zato sutra krenuti iz Novog Grada i obići Prijedor, Banjaluku, Jajce, Travnik, Zenicu, Visoko, Sarajevo, Tuzlu i Bijeljinu.

Planira da ovu rutu, u zavisnosti od vremenskih prilika pređe za sedam do osam dana.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, bio smješten i postojeći institucionalni otpad.

SRNA
Foto – facebook