U Republici Srpskoj će od 1. septembra biti na snazi nove preporuke Instituta za javno zdravstvo Srpske da u vrtićima maksimalan broj djece u grupi bude 20, a, ukoliko ne bude pogoršanja epidemiološke situacije, taj broj će postepeno biti povećavan, rečeno je danas u Banjaluci nakon sastanka ministra prosvjete i kulture Natalije Trivić sa direktorima javnih i privatnih predškolskih ustanova u Srpskoj.

Trivićeva je apelovala da se građani pridržavaju epidemioloških mjera da ne bi bilo pogoršanja situacije, te da bi vrtićima uskoro bilo omogućeno da rade u punom kapacitetu.

“Ustanovljeno je da djeca, bilo predškolskog ili školskog uzrasta, potencijalnu mogućnost od obolijevanja od virusa korona nose iz zajednice, na druženjima, u parkovima i drugim prostorima”, rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je najavila da će Ministarstvo uputiti zahtjev Inspektoratu Srpske da u narednom periodu organizuje pojačane kontrole boravka djece na otvorenom i njihovog kretanja, te poštovanja propisanih mjera.

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo jer je, prema podacima, minimalan broj djece zaražen virusom korona.

Ona je dodala da je ustanovljeno da su roditelji bili prenosioci virusa na dijete, koje je kasnije virus donijelo u vrtić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će ova zdravstvena ustanova u narednom periodu pripremiti izmijenjenu preporuku u vezi sa radom predškolskih ustanova, a koja se odnosi na maksimalan broj djece u grupi.

“Dosadašnji podaci o broju zaražene djece su nam ukazali da sa povećanjem djece na 20 postoji minimalan rizik od povećanja broja pozitivnih mališana”, naveo je Zeljković.

On je naglasio da će epidemiološka situacija biti analizirana u svim lokalnim zajednicama, te da će Institut u skladu sa tim davati preporuke kriznim štabovima, na kojima će biti odgovornost da odluče da li treba da pooštre, ostave iste ili donesu nove mjere.

Zeljković je pozvao roditelje, ali i sistem na pojačanu brigu o djeci, te naveo da je trenutna epidemiološka situacija u predškolskim ustanovama zadovoljavajuća.

Direktor privatne predškolske ustanove “Dragan i Zoran” iz Bijeljine Goran Gašić izrazio je zadovoljstvo zbog povećanja broja djece u vrtićkim grupama, čime bi ovim ustanovama bilo omogućeno normalno funkcionisanje.

“Ekonomski problemi su veliki, ali nam je zdravlje cjelokupne zajednice na prvom mjestu, te ćemo u skladu sa tim i funkcionisati. Nadam se da ćemo za oko mjesec dana biti u situaciji da radimo u punom kapacitetu”, rekao je Gašić.

SRNA