Na prijedorskom aerodromu Urije otvoren je 15. Blanik kup “Prijedor 2020” na kojem učestvuje 28 pilota jedriličara, članova devet aero klubova iz Republike Srpske, BiH i Srbije.

Kup je otvorio i u ime gradonačelnika učesnike pozdravio šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije Stevica Dronjak, koji im je poželio da ih tokom takmičenja vrijme posluži, da ostvare željene rezultate, te da se prijatno osjećaju u gradu Prijedoru.

Direktor Kupa LJubiša Aramanda potvrdio je da zbog epidemiološke situacije nisu uspjeli doći takmičari iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

“Najbitnije je da bezbjednost bude na prvom mjestu, a nadamo se da će najbolji pobijediti”, rekao je Aramanda.

On je naveo da će se takmičenje odvijati u kategorijama – ekipno i pojedinalno otvoreno prvenstvo, zatim prvenstvo Republike Srpske i BiH.

Član Aerokluba “Trstenik” Slobodan Đurović rekao je da je sa ekipom u Prijedoru bio već pet puta i da uvijek rado dođu.

“Ovdje smo da podržimo ovo takmičenje, jedno od značajnih u regionu, a putem društvenih mreža su sa nama i oni koji danas nisu mogli da dođu zbog korone. Prisutni će pokušati da održe kvalitet ovog takmičenja”, rekao je Đurović.

Član Aerokluba “Tuzla” Meho Emkić je rekao da je korona uticala na sve sfere života, pa i na sport.

“Međutim, drži nas entuzijazam i dobro prijateljstvo među svim klubovima u regiji i to je tako vidljivo u našim odzivima na ovakva takmičenja”, rekao je Emkić.

Pilot Aerokluba “Prijedor” Boško Kosić je uoči početka leta jedrilicom rekao da leti već četiri godine i da mu je ovo prvi put da učestvuje na “Blanik kupu”.

“Smisao ovog takmičenja je, prije svega, dobro druženje, a ako bude i dobrih rezultata to će biti odlično”, rekao je Kosić.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Zatvaranje Kupa, dodjela priznanja i poglašenje pobjednika planirano je za 18.00 časova.

SRNA