Produženi boravak u osnovnim školama u RS biće organizovan od 1. septembra, ali sa dosta manje učenika nego prethodnih godina, jer, kako kažu direktori ovih obrazovnih ustanova, moraju da se ispoštuju preporučene mjere nadležnih institucija.

Naime, kako ističu, djeca će biti podijeljena u grupe te jedna grupa može da ima najviše 15 đaka.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe za “Nezavisne” da će osnovne škole koje su i ranijih godina imale organizovan produženi boravak imati i ove godine.

“Direktori osnovnih škola moraće da naprave selekciju, odnosno da u produženom boravku borave samo oni đaci kojima je to najneophodnije”, kazao je Damjanović.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da će produženi boravak biti obezbijeđen u svim osnovnim školama na području njihove regije.

“Imamo veliku zainteresovanost od strane roditelja, ali nećemo biti u mogućnosti da primimo svu zainteresovanu djecu, jer po preporukama u jednoj grupi može biti samo 15 đaka”, kazala je Munjiza i dodaje da škole moraju praviti rezove, jer ne mogu primiti svu prijavljenu djecu za produženi boravak.

Da ima potrebe za produženim boravkom u svim školama na području cijele Republike Srpske, smatra i Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije i direktorica OŠ “19. april” iz Dervente.

“Produženi boravak na našoj regiji će raditi kao i ranijih godina, samo, naravno, uz poštovanje mjera koje su propisale nadležne institucije”, kazala je Munjiza i istakla da su i roditelji veoma zainteresovani za produženi boravak, jer je tamo njihovim mališanima mnogo zabavnije nego na časovima.

“Učitelji se trude da djeca što kreativnije provedu vrijeme dok čekaju svoje roditelje”, kazala je Mijićeva.

Dodala je da će lokalna zajednica pomoći osnovnoj školi “19. april” da opremi još jednu učionicu koju će pretvoriti u produženi boravak.

“Tako da ćemo od početka školske godine imati tri učionice, gdje ćemo moći bezbjedno da u svaku grupu primimo po 15 đaka”, kazala je Mijićeva.

Branislava Pejašinović, direktorica OŠ “Branko Ćopić” iz Banjaluke, ističe da je u njihovoj školi takva situacija da ne mogu da prime sve đake koji imaju potrebu za produženim boravkom.

“Ove godine radim sve u skladu sa preporukama, moraćemo da primimo onoliko učenika koliko je preporučeno, u jednoj grupi ne može da bude više od 15 učenika”, kazala je Pejašinovićeva.

Dodala je da je i prije situacije izazvane virusom korona ova škola imala ograničene prostorne kapacitete.

“Imamo samo jednu učionicu na raspolaganju”, ističe Pejašinovićeva.

Banjalučanka Lidija K. ističe da ona i suprug rade do 17 časova te da osmogodišnju djevojčicu moraju ostaviti u produženom boravku.

“Zadovoljna sam načinom rada produženog boravka, jer dok je moja djevojčica u njemu, ima vremena i da se igra, ali i da uradi svu zadaću, i to pod budnim okom učitelja”, kazala je ona.

Saglasnost Ministarstva
Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su dali saglasnosti za organizovanje produženog boravka u osnovnim školama koje su i prethodnih godina imale organizovan produženi boravak.

“Ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, organizacija produženog boravka će biti nešto drugačija. Produženi boravak i jutarnje čuvanje se organizuje za grupu od maksimalno 15 učenika. U školskoj 2019/20. godini 104 škole su organizovale prošireni program za ukupno 7.518 učenika”, pojasnili su iz nadležnog ministarstva.

Nezavisne novine