Predstavnici Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” iz Prijedora uručili su dječijem vrtiću “Radost” vrijednu donaciju.

Najmlađi Prijedorčani obradovani su gajbama krušaka i prirodnim sokovima “Kapi s Kozare”.

-Odlučili smo se da damo podršku našem dječijem vrtiću i najmlađoj populaciji Prijedora u vidu naših sokova i određene količine trenutno aktuelnog sezonskog voća kruške. Nadamo se da će djeca dobro prihvatiti sokove koji su prirodni, bez hemije, šećera i bilo kakvih dodataka – rekao je Dalibor Jović, poznati i priznati prijedorski voćar i predsjednik Upravnog odbora PZ „Kooperativa“.

On je istakao da su sokovi napravljeni na principu hladno cijeđenog voća i da su sorte jabuka i krušaka od kojih su napravljeni dobile sertifikat za zdravstveno bezbjednu hranu.

-Imamo važeći sertifikat i to je sve zdravstveno ispravno. Jednostavno, ubrano sa grane, iscijeđeno i pretočeno u flašu. Ovime dajemo naš doprinos da se djeca iz vrtića hrane zdravo, voćem i prirodnim voćnim prerađevinama – dodaje Jović.

Direktor „Kooperative“ Radivoj Vujković ističe da zadruga okuplja 15 članova i oko 80-ak kooperanata od kojih se otkupljuje voće.

-Imamo dio grada Prijedora gdje je voće dobro rodilo ove godine, dio gdje nije. Trenutno smo zaokupljeni preradom aronije, nakon toga slijedi kruška i dalje kako koje sezonsko voće stiže na red za preradu. U proteklom periodu se nismo oglašavali ispred zadruge a digla se malo prašina u medijima oko distributivnog centra u Omarskoj. Želim da pojasnim da se taj centar radi na inicijativu voćara grada Prijedora, našeg Udruženja i prevashodno naše zadruge koju smo i formirali sa ciljem da riješimo probleme koji nas muče već godinama a tiču se skladištenja voća, njegove prodaje, prerade viška voća u sokove i ostale prerađevine – kaže Vujković.

Dodaje da se hladnjača radi na području Omarske, a što se nje tiče ona je završena i isprobana.

-Međutim nisu još završene neke stvari poput struje, prilaza ispred objekta a nije bio ni tehnički prijem pa samu hladnjaču nećemo moći koristiti ove godine što nam je žao jer je baš na tom području Omarske voće dobro rodilo uprkos proljetnim mrazevima. Pandemija korona virusa je smanjila potrošnju voća, nema ni dijaspore, pa smo prinuđeni, nadam se posljednji put, da ga prodajemo sa grane i dajemo u bescijenje. Jedan dio ćemo preraditi u sokove ali ne možemo sve. Do sada su „Kapi s Kozare“ pravljene u okusima jagode, kruške i jabuke, a ove godine uvodimo sok od aronije a probaćemo i sa breskvom, malinom i dunjom – naglašava Vujković.

On ističe da je prodaja ovog brenda krenula dobro, ljudi su počeli prepoznavati kvalitet sokova, ali korona virus je uticao i na rad ugostiteljstva pa se smanjila potražnja.

-Polako je i to počelo da se vraća u neke normalnije tokove ali trebaće vremena, tako da možemo slobodno reći da je pandemija dosta uticala na naš rad. Bez obzira na situaciju željeli smo da obradujemo djecu iz prijedorskog vrtića, da probaju naše kvalitetne prirodne proizvode – dodaje poznati prijedorski voćar Radivoj Vujković.

Direktorka vrtića „Radost“ Gordana Jekić se zahvalila PZ „Kooperativa“ na vrijednoj donaciji uz želju da će ostvarena međusobna saradnja potrajati i biti uspješna.

-Mi smo se obratili sa molbom za donacijom u skladu sa mogućnostima. Prijedorski voćari su nam izašli u susret i poklonili prirodne sokove i voće za svu djecu. Voće i sokovi će biti podijeljeni u svim objektima vrtića, od centralnog preko dva vrtića na Pećanima i jednog na Urijama do Kozarca i Omarske – rekla je Jekićeva.

Ona je istakla da je zbog mjera vezanih za borbu sa korona virusom umanjen smještajni kapacitet i da je u svim objektima vrtića trenutno oko 150 djece.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com