Dok neko voli sport, a neko umjetnost, Prijedorčanin Goran Mršić ljubitelj je – ptica. Godinama se bavi uzgojem i sada ih već ima stotinu. Među njima su i rijetke vrste papagaja, ali i veliki broj ptica pjevalica.

Kao dječak od deset godina Goran je počeo da uzgaja golubove. Od tada, sve do danas ostala je neraskidiva veza i velika ljubav prema pticama. Kada veliki broj ptica cvrkuće, kaže, zvukovi su to kao iz dubine šume.

– Pticu samo treba držati čistu, da ima uvijek hranu i da uvijek ima čistu vodu. Samo zahtijeva eto, svaki drugi treći dan da se malo očisti, voda da se zamijeni svaki dan i da ima redovnu hranu. Malo voća, jabukice, salate, maslačka. To je za sve i za kanarince, pjevače i za egzotične, zebe i amadine – rekao je Mršić.

A kada ljubitelji ptica dođu po svog novog ljubimca, Goran je tu da savjetima pomogne da bi novi vlasnici imali potpunu sliku kako treba brinuti o malom ljubimcu.

– Meni dođu ljudi i hoće odmah za kućnog ljubimca nekog velikog papagaja sa kojim treba znati raditi. Јa prvo predlažem kada imaju malo dijete. Prvo krenemo od malih tigrica, papagaja, tu dijete stekne neku ljubav – dodao je Mršić.

U njegovoj uzgajivačnici u kojoj je oko stotinu ukrasnih i egzotičnih ptica, nalazi se i deset vrsta papagaja među kojima su neke rijetke vrste. Briga za njih postaje relaksacija i razbibriga, jer svojim cvrkutom i oglašavanjem unose veselje.

RTRS