U prijedorskom Domu zdravlja ponovo rade specijalisti oralne hirurgije i pneumoftiziologije, nakon što je prethodni menadžment bio ukinio te dvije službe, izjavila je direktor ove zdravstvene ustanove Slavica Popović.

“Smatramo da smo povratkom dvoje ljudi unaprijedili zdravstvenu zaštitu stanovnika”, rekla je Popovićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je podsjetila da je za vrijeme prethodnog rukovodstva ugašena ambulanta oralne hirurgije jer nije uspjelo ugovaranje sredstava za rad ove ambulante sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Nisam smatrala da treba ostati tako. Stomatološka služba bez oralne hirurgije nije potpuna. Oralna hirurgija je potrebna u svakodnevnom radu svim službama stomatologije: ortodonciji, opštoj i preventivnoj stomatologiji, na kraju i protetici. Mi smo do sada svake godine ugovarali sredstva za potrebe oralne hirurgije za cijelu regiju, ne samo za Prijedor”, navela je Popovićeva.

Ona je dodala da je drugi sepcijalista sporazumno raskinuo ugovor sa prethodnim menadžmentom.

“On je i porodični ljekar i specijalista pneumoftiziologije i sada je vraćen na posao. Mi nemamo specijaliste radiologe u stalnom radnom odnosu, nego te usluge pružaju specijalisti iz bolnice, tako da RTG snimke pluća nisu mogli pacijenti dobiti u toku dana. Sad je situacija izmijenjena. Pneumoftiziolog očitava snimke, pregleda pacijente i na usluzi je za konsulatcije svim drugim službama i ljekarima Doma zdravlja”, pojasnila je Popovićeva.

Ona je istakla da se u jeku epidemije pogotovo pokazala potreba i opravdanost ovih dviju specijalnosti na primarnom nivou zdravstvene zaštite i da je vraćanjem u radni odnos ovih dvoje ljekara obezbijeđena potpunija, kvalitetnija i sigurnija zdravstvena zaštita.

“Moramo se boriti da se oralna hirurgija vrati na primarni nivo gdje god ima uslova za to, a naša služba ih ima budući da je sertifikovana i po međunarodnim standardima”, dodala je Popovićeva.

Popovićevu je u oktobru prošle godine Skupština grada Prijedora razriješila dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor, na koju se vratila nakon što je u martu sud presudio da je razrješenje bilo protivzakonito.

SRNA