“Kozara ultra trejl 2020” održaće se 1. i 2. avgusta na teritoriji Nacionalnog parka Kozara, najavili su organizatori.

Dragan Vučenović iz Gradske uprave Prijedor naveo je da se očekuju učesnici iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije, Švajcarske i Ukrajine, a da su ostali takmičari iz drugih evropskih zemalja otkazali učešće zbog trenutne epidemiološke situacije.

“Grad Prijedor prepoznaje takmičenja ovakvog karaktera i daje podršku u skladu sa svojim mogućnostima i finansijski i organizaciono, a s ciljem bogaćenja sportskih sadržaja na području lokalne zajednice. Nadamo se da će manifestacija ispuniti očekivanja kao i prethodne dvije godine i zahvaljujemo se i učesnicima i posjetiocima što će uljepšati i ove godine našu planinu”, rekao je Vučenović novinarima u Prijedoru.

Predsjednica Udruženja “Kozara ultra trejl” iz Banjaluke Nevena Stojaković rekla je da se ove godine trče maraton od 45 kilometara, trejl od 23 kilometra, trka od deset kilometara za početnike i one koji nemaju snage, trka za djecu od pet do 12 godina, ali ne i ultra od 111 kilometara.

“Otkazali smo samo ultra trku iz razloga što ne mogu doći takmičari koji to trče. U BiH imamo takmičare koji je trče, ali ne dovoljno da bismo je održali. Po prvi put radimo i otvoreno prvenstvo Republike Srpske u planinskom trčanju. To je ove godine novo i nešto na šta smo ponosni i imamo veliki broj prijavljenih takmičara, a među njima i Lusiju Kimani”, navela je Stojakovićeva.

Direktor Nacionalnog parka Kozara Dragan Romčević izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija poput ove može održati bez obzira na otežane okolnosti, ističući da je godina počela bez snijega i da je nastavljena epidemijom, ali da je uprkos tome posjećenost na Kozari visoka i da u dane vikenda se broj posjetilaca kreće oko 3.000.

“Tokom ljeta veliki broj turista dolazi u Nacionalni park da uživa u ljepoti Kozare, da šetaju stazama, koriste mjesta za odmor i vidikovce. Prostora je mnogo i sigurno nema opasnosti od širenja zaraze ako se svi pridržavamo mjera”, istakao je Romčević.

www.prijedorgrad.org