U Prijedoru se posljednjih dana povećao broj pacijenata koji zbog stomačnih tegoba traže pomoć ljekara.

Doktor prijedorskog Doma zdravlja Zemira Ahmića za Srpskainfo kaže da je primjećen povećan broj pacijenata koji se žale na mučninu, povraćanje i dijareju. Ahmićeva navodi da su pored ovih simptoma koji dominiraju, kod pacijenata sa stomačnim tegobama uočeni i simptomi blaže groznice, osjećaja hladnoće, glavobolja, bol u mišićima, te osjećaj umora.

– Simptomi počinju iznenada i uglavnom kod zdravih i odraslih traju kratko, od jednog do tri dana. Duže trajanje bolesti se očekuje kod djece, starijih osoba i onih sa slabijim imunitetom – kaže Ahmićeva.

Ona objašnjava da su u ljetnjim mjesecima najčešći uzročnici stomačnih tegoba virusi.

– Kod odraslih noro virusi, a kod djece su to rota virusi. U zimskom periodu najčešći su adeno virusi, koji idu i sa simptomima respiratorne infekcije i imaju težu kliničku sliku – kaže doktorka Ahmić.

Razlike od virusa korona

Ona dodaje da stomačne tegobe mogu da uzrokuju i bakterije protozoe, te da se u pojedinim slučajevima može raditi o hirurškim oboljenjima. Međutim, u vrijeme pandemije virusa korona, doktorka poručuje da stomačne tegobe mogu biti i znak zaraze Covid-19.

– Teško je bilo koju poznatu bolest, a koja ima slične simptome razlikovati od infekcije uzrokovane virusom korona. O infekciji virusom korona još uvijek ne znamo dovoljno da bismo jasno mogli razlkovati bolest uzrokovanu rota virusom, noro virusom ili korona virusom. Mada se kod pacijenata pozitivnih na virus korona mogu javiti simptomi kao sto su mučnina, povraćanje, dijareja, a bez temperature i to u početnoj fazi, ipak je kod infekcije virusom korona češća i pojava povišene tjelesne temperature, potom respiratorne tegobe, malaksalost, gubitak čula ukusa i mirisa, kao i epidemiološki podatak o kontaktu sa kovid pozitivnom osobom – objašnjava Ahmićeva.

Ona dodaje da još uvijek nije poznat procenat zaraženih sa Covid-19, a koji imaju i gastrointestinalne tegobe.

– Pacijenti se moraju pratiti, na svaki znak pogoršanja se dogovara pregled i dalja dijagnostika, odnosno laboratorijski nalazi, rengen snimak pluća, te PCR test na Covid-19 – kaže ona.

Temperatura

Ahmićeva dodaje da ljekari prijedorskog D0ma zdravlja trenutno pacijente sa stomačnim tegobama dijele na one sa temperaturom i one bez temperature.
– Pacijente sa temperaturom ljekari pregledaju u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja na Urijama koja je odvojena od drugih ambulanti i radi po principu naručivanja kako bi se kod takvih pacijenata isključila mogućnost da su kovid pozitivni i da bi se spriječila trsnsmisija virusa u populaciji. U toj amulanti se odmah radi i laboratorijska dijagnostika. Pacijente bez temperature ljekari pregledaju u matičnim timovima, ali takođe uz oprez – ističe ona.

Dehidracija

Doktorka Ahmić naglašava da je osnovna preporuka za sve pacijenata koji imaju stomačne tegobe, izbjeći dehidrataciju.

– Dehidrataciji su sklonija djeca i ponekad će tegobe prestati tek nakon infuzione terapije. Savjet za sve naše pacijente je da se pokuša izbjeći transmisija ovih virusa, a to će se postići adekvatnom higijenom, redovnim pranjem ruku, korištenjem svježih namirnica i pranjem istih te odgovarajućom termičkom obradom hrane. Vrlo je važno vršiti nadoknadu tečnosti, uzimati bistre supice, razne napitke sa elektrolitima kao što su lagana sportska pića i čajevi među kojima su čajevi od nane i đumbira. U ishrani dok traju simptomi koristiti banane, pirinač, kašu od jabuke ili pečene jabuke i tost – savjetuje Ahmićeva.

Odmor i izolacija

Ona navodi da se djeci može preporučiti i uzimanje nekog sirupa za imunitet, te da je najmlađima kao i odraslima potreban odmor.

– Pacijenti sa stomačnim tegobama se moraju izolovati jer su zarazni i bolest se pri kontaktu lako širi. Ako stomačne tegobe dugo traju i imate visoku temperatura koja prelazi preko 38 stepeni, ako ste pospani, apatični, “ne možete na noge “, ako je broj stolica veliki, imate primjese krvi u stolici i “ništa ne možete zadržati u sebi ” javite se u svoj tim i konsultujte sa svojim porodičnim ljekarom i vjerovatno ćete biti primljeni na pregled – poručuje doktorka.
Ona navodi da je u ljetnom perodu uobičajeno povećanje broja pacijenata sa stomačnim trgobama jer su sezone godišnjih odmora, odlazi se na more, na rijeku i ne pere se uvijek adekvatno hrana.

Ahmićeva zaključuje da se djeca češće ljeti javljaju ljekarima zbog stomačnih tegoba i da su sada u kovid ambulantama kao i ambulantama porodične medicine više zastupljeni odrasli i mlađi pacijenti.

EuroBlic-srpskainfo.com