dani zime na kozari-otvaranje (1)Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da održavanje “Dana zime na Kozari” već deveti put govori da ova manifestacija jača i da je postala tradicionalna.

“To govori o ljepoti naše Kozare i zato pozivam sve da budu ovdje sa nama. Četvrtu godinu Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske jedan je od pokrovitelja manifestacije i svake godine je sve više učesnika”, rekla je Rešićeva novinarima na Kozari.

Ona je istakla da se na Kozaru dolazi i kada nisu “Dani zime”, ali da je ova manifestacije za sve potkozarske opštine i gradove nešto posebno.

Otvaranju “Dana zime na Kozari” ispred Vlade Republike Srpske prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

dani zime na kozari-otvaranje (3)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ova manifestacija predstavlja turističku ponudu Kozare i potkozarskih opština i gradova.

“Naš zajednički cilj je da Kozaru načinimo brendom koji će biti poznat, ne samo kod nas, nego i u svijetu. Na tome se dosta radi – gradimo puteve prema Kozari, provodimo zajedničke projekte opština i gradova i kao regija učestvujemo sa Hrvatskom u projektima prekogranične saradnje”, rekao je Pavić novinarima na Kozari.

On je naglasio da se želi postići da Kozara postane destinacija gdje se dolazi na odmor, rekreaciju, skijanje…

“Kozara ima turističke, istorijske i zdravstvene kapacitete i svako će naći nešto što mu treba. Mi ne želimo da se ovdje čuju zvuci oružja, nego šaljemo poruke mira i dobrodošlice. Ko jednom dođe, doći će opet sigurno”, poručio je Pavić.

dani zime na kozari-otvaranje (6)Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da u gastro takmičenjima učestvuje 19, a u sportskim 11 ekipa.

“Novina je da smo gastro takmičenje podijelili u dvije kategorije. Lovačka udruženja takmičiće se u kategoriji lovački kotlić, a ugostiteljske škole, planinarska društva i izviđački odredi u kategoriji kotlić”, navela je Ganićeva koja je i otvorila manifestaciju.

Ona je dodala da je za najbolje plasirane sportske ekipe obezbijeđen nagradni fond od 250, KM za prvo, 150 za drugo i 100 za treće mjesto, dok su svi učesnici u gastro takmičenjima dobili po 100 KM za nabavku namirnica potrebnih za pripremu kotlića.

dani zime na kozari-otvaranje (5)Otvaranju “Dana zime na Kozari”, kojim prisustvuju načelnici i građani više potkozarskih lokalnih zajednica, prethodilo je polaganje vijenaca žrtvama palim na Kozari. Vijence su položili predstavnici grada Prijedora, Vlade Republike Srpske i Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor.

Visina snijega na planini iznosi oko 30 centimetara, a cijena ulaznice u Nacionalni park “Kozara” umjesto dvije KM danas je jednu KM.

U okviru 9. “Dana zime na Kozari” u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva “LJubijski rudar” i pod pokroviteljstvom “Arselor Mitala” juče je održan ski kup za osnovce i srednjoškolce, a u organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Albatros” iz Prijedora planinarski marš na ruti Lamovita – Lisina – Mrakovica.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dani zime na kozari-otvaranje (2) dani zime na kozari-otvaranje (4) dani zime na kozari-otvaranje (7) dani zime na kozari-otvaranje (8) dani zime na kozari-otvaranje (9) dani zime na kozari-otvaranje (10) dani zime na kozari-otvaranje (11)