Okružni sud u Prijedoru pravosnažno je osudio hirurga Marinka Lovru na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći.

Pravosnažnom presudom Lovri je smanjena prvostepena presuda za četiri mjeseca, a ukinuta je i ranije izrečena mjera zabrane obavljanja poslova doktora u trajanju od pet godina.

Lovre bi tako u narednom periodu trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u neki od zatvora u Republici Srpskoj.

Podsjetimo, Lovri ovo nije prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen i zbog primanja mita, a posljednjom presudom osuđen je zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodi da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga je obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navedeno je u presudi.

Dalje se navodi da taj svoj zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavjestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Dodaju da je to pokušao prikriti govoreći S.S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

– Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S. – stoji na kraju optužnice koju je protiv njega podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, taj odstranjeni organ nije poslat na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Ovo nije jedina optužnica sa kojom se sreo Lovre tokom svoje ljekarske karijere. On je već osuđen zbog primanja mita na novčanu kaznu.

Podsjetimo, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Sin je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita.

Za ovo djelo osuđen je na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.

Nakon što je u javnost izašla informacija o ovoj presudi, direktor Opšte bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru Mirko Sovilj je dao otkaz Lovri zbog ovog slučaja.

– Zbog presude koja mu je izrečena mi smo donijeli odluku da dobije otkaz, jer tako propisuje zakon – rekao je Sovilj.

Međutim, rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je i pored ove pravosnažne presude, zaposlilo Lovru.

U UKC Republike Srpske ranije su potvrdili da je Lovre 19. februara 2018. zaključio ugovor o radu na tri mjeseca i raspoređen je na radno mjesto doktor medicine-specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS.

Nakon što su mu istekla ova tri mjeseca, ugovor mu je opet bio produžen.

Za dlaku izbjegnuta zastara postupka

Pravosnažnom presudom hirurgu Marinku Lovri je nakon skoro šest godina okončan sudski postupak koji je prijetio da uđe u zastaru.

Naime, da je kojim slučajem Okružni sud u Prijedoru ukinuo prvostepenu presudu i vratio slučaj Osnovnom sudu u Prijedoru, od presude ne bi bilo ništa, jer bi čitav slučaj zastario.

EuroBlic-srpskainfo.com